BRUXELLES

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju ministri energetike država članica, a zastupnici se okupljaju na mini-plenarnoj sjednici.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri energetike koji će nastojati postići suglasnost o zakonodavnom paketu o plinu i vodiku.

Prijedlozima iz tog paketa nastoji se olakšati ulazak plinova iz obnovljivih izvora i niskougljičnih plinova u energetski sustav, čime bi se omogućio prelazak s prirodnog plina na navedene alternative.

Ministri će također održati prvu raspravu o prijedlogu revizije modela tržišta električne energije u EU-u, koji je Komisija nedavno predstavila.

Tim prijedlogom želi se  povećati otpornost i stabilnost energetskog tržišta EU-a, zaštititi potrošače i poduzeća od kratkoročne nestabilnosti cijena električne energije te potaknuti ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora.

U srijedu i četvrtak u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta. U srijedu popodne, zastupnici će raspravljati s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o rezultatima samita čelnika EU-a, koji je održan prošli tjedan.

U četvrtak će zastupnici glasati o zajedničkom stajalištu o smanjenju emisija fluoriranih stakleničkih plinova koji oštećuju ozon.

Zastupnici će u četvrtak raspravljati i glasati o kompromisnom prijedlogu koji je postignut s pregovaračima Vijeća novoga zakona kojim će se od poduzeća tražiti da otkriju informacije koje olakšavaju usporedbu plaća zaposlenih kod istog poslodavca.

Cilj je toga prijedloga ukinuti razlike u plaćama za muškarce i žene kada rade isti posao.

Zakon također predviđa kazne za poslodavce koji ne poštuju pravila o jednakim plaćama za isti rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater