BRUXELLES

Samit EU-a o potpori Ukrajini, konkurentnosti gospodarstva, energiji, migracijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, unutarnje tržište i pitanja energije i migracija glavne su teme dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika koji počinje u četvrtak u Bruxellesu.

Sastanak čelnika 27 država članica počinje u četvrtak radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom s kojim će razgovarati o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima.

Nakon toga počinje rasprava o Ukrajini, a čelnicima EU-a na početku će se video-vezom obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Očekuje se da će čelnici EU-a u svojim zaključcima nastaviti pritisak na Rusiju, izraziti spremnost za uvođenje novih sankcija i naglasiti potrebu učinkovite provedbe dosad uvedenih restriktivnih mjera.

U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica postigli politički dogovor o planu nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana.

Za to će biti osigurano milijardu eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za nabavu streljiva iz postojećih zaliha te još milijardu za narudžbu streljiva kalibra 155 milimetara.

“Naš je cilj osigurati Ukrajini milijun komada streljiva u sljedećih 12 mjeseci i osigurati odgovarajuće financiranje. U tu svrhu morat ćemo poduzeti mjere za jačanje proizvodnih kapaciteta europske obrambene industrije”, napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu čelnicima država članica.

Čelnici će također potvrditi spremnost za daljnju pomoć Ukrajini korištenjem zamrznute ruske imovine sukladno međunarodnom pravu.

Zamrznuta ruska imovina prema međunarodnom pravu ne može biti konfiscirana, ali se može aktivirati kako bi donosila određeni profit, a koji se onda može preusmjeriti za pomoć Ukrajini.

Dugoročna konkurentnost europskog gospodarstva

Čelnici će na samitu raspravljati o dugoročnoj strategiji za osiguranje konkurentnosti i produktivnosti europskog gospodarstva te ulozi jedinstvenog tržišta u tome.

“Europska unija osigurat će svoju konkurentnost jačanjem otpornosti i produktivnosti, kroz osiguranje energije po priuštivim cijenama, smanjujući strateške ovisnosti, ulažući u vještine budućnosti i gradeći svoju gospodarsku, industrijsku i tehnološku bazu prikladnom za zelenu i digitalnu tranziciju, a da pritom nitko ne ostane po strani”, kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici trebali usvojiti.

Čelnici će pozvati na nastavak rada na usvajanju zakonodavnih prijedloga koje je nedavno objavila Komisija - o reformi tržišta energije, o industriji s nultom emisijom stakleničkih plinova i o kritičnim sirovinama.

Europsko vijeće će pozvati Komisiju i države članice da pripreme planove za punjenje skladišta plina za sljedeću sezonu grijanja kroz korištenje platforme za zajedničku nabavu kako bi se osigurala sigurnost opskrbe i prihvatljive cijene.

Migracije

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i švedsko predsjedništvo Vijećem EU-a upoznat će čelnike država članica s napretkom postignutim u provedbi odluka sa zadnjeg samita u veljači po pitanju migracija.

U pismu koje je von der Leyen uputila čelnicima država kaže se da je napredak postignut  u jačanju vanjskih granica. S tim u vezi  Komisija je prošli tjedan predstavila strategiju za uspostavu integriranog upravljanja granicama s ciljem bolje koordinacije između nacionalnih vlasti i agencije Frontex.

Važan dio strategije je i zajednički sustav vraćanja migranata u treće zemlje čije su zahtjeve za azil zemlje članice odbile.

Dijalog Kosovo-Srbija

Čelnici država članica osvrnut će se u svojim zaključcima i na dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a.

Prema nacrtu zaključaka oni će “pozdraviti sporazum postignut o osnovnom sporazumu o normalizaciji odnosa i njegovu aneksu o provedbi osnovnog sporazuma”.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell je nakon sastanka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 27. veljače izjavio da je postignut dogovor o normalizaciji odnosa.

Nakon toga, 18. ožujka u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, održan je novi sastanak nakon kojeg je Borrell ponovno objavio da je postignut dogovor o planu provedbe sporazuma. Međutim, ni jedan niti drugi sporazum nisu potpisani jer to odbija učiniti srpski predsjednik Vučić.

Osim toga, Vučić je u naknadnom obraćanju javnosti rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta suglasnost.

Na kraju sastanka Europskog vijeća, u petak će se održati euro samit u inkluzivnom formatu, što znači uz sudjelovanje svih država članica.

Tema je koordinacija fiskalnih politika, razmjena mišljenja o ekonomskom upravljanju i o financijskoj arhitekturi Ekonomske i monetarne unije. Na tom samitu sudjelovat će i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde i šef euroskupine Paschal Donohoe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini