ISTRA PONOVO IMA PREDSTAVNIKA U EU PARLAMENTU

VALTER FLEGO SLAŽE TIM I VEĆ DANAS PUTUJE U BRUXELLES: "IDS je u Europi prepoznat kao svojevrsni fenomen"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Valter Flego i Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Ovo je prvi put da je IDS zaigrao nacionalnu utakmicu bez velikog partnera, kao lider koalicije, i evo, dobio je zastupnika u Europskom parlamentu. Pokazali smo da smo snaga Istre i da možemo, kao regionalna stranka, voditi bitke na nacionalnom terenu, kaže Flego

 

Amsterdamska koalicija na čelu s Valterom Flegom pomela je konkurenciju u Istri, no tome definitivno mogu zahvaliti i mršavom izlasku istarskih birača na birališta. Flego je u Hrvatskoj osvojio ukupno 21.228 glasova, dok je samo u Istri očekivano dobio najviše glasova - ukupno 19.038. Na Poluotoku je uspio dobiti 2.739 glasova više od svog prethodnika Ivana Jakovčića, za kojeg je u Istarskoj županiji na europskim izborima 2014. godine glasalo 16.299 birača, dok je sveukupno Jakovčić osvojio 21.380 glasova. Dan nakon izbora izabrani europski parlamentarac Valter Flego za naš je list komentirao rezultate te što oni znače za političku sadašnjost i budućnost IDS-a.

- Iako ste osvojili mandat i dobili više preferencijalnih glasova od svog prethodnika Jakovčića, činjenica je da je IDS na izbore izašao u koaliciji sedam stranaka. Da je IDS bio sam, vrlo vjerojatno ne biste prošli. Je li ovo znak za uzbunu u IDS-u za predstojeće lokalne izbore?

- Podsjećam vas da je IDS regionalna stranka koja se inače natječe u jednoj izbornoj jedinici. Ta regionalna stranka okupila je koaliciju manjih stranaka, s kojima se natjecala na nacionalnoj razini i ostvarila izuzetan rezultat. Ovo je prvi put da je IDS zaigrao nacionalnu utakmicu bez velikog partnera, kao lider koalicije, i evo, dobio je zastupnika u Europskom parlamentu. Ne treba posebno naglašavati da je riječ o izuzetnom uspjehu.

IDS je na europskoj razini već ranije prepoznat kao svojevrsni fenomen, kao jedna od najjačih europskih regionalnih stranka. Ovi rezultati sigurno potvrđuju taj status. Osim toga, ako pogledate brojke, IDS je na ovim izborima u Istri osvojio gotovo 5 puta više glasova od Živog zida, 7 puta više od HDZ-a, a broj mojih preferencijskih glasova je, recimo, 16 puta veći od preferencijskih glasova kandidatkinje SDP-a iz Istre. Drugim riječima, ako postoje znakovi za uzbunu, oni sigurno nisu u redovima IDS-a.

- U Puli ste dobili 4.338 glasova od ukupno registriranih 49.640 birača. Očito vam mala izlaznost ide na ruku. Jeste li zadovoljni rezultatima IDS-a, ili smatrate da je ovo podbačaj?

- Ne znam kako bi to bio podbačaj. Izlaznost je puno veća nego na prošlim izborima, iako je još uvijek niska. Točno bi bilo reći da smo, usprkos relativno niskoj izlaznosti, ostvarili izuzetan rezultat. Da je izlaznost bila veća, rezultat bi bio još bolji. Ponovit ću, IDS nikad prije nije nastupio na nacionalnoj razini bez velikog partnera. I uspio je osvojiti mjesto u Europskom parlamentu, s fantastičnim preferencijskim rezultatima. Iskoristit ću i ovu priliku da se zahvalim od srca svima na podršci! Pokazali smo da smo snaga Istre i da možemo, kao regionalna stranka, voditi bitke na nacionalnom terenu!

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater