Suverenisti:

RH u začaranom krugu nepovlačenja europskog novca i demografske katastrofe

| Autor: Hina
Hina

Hina


Iz koalicije Hrvatski suverenisti u srijedu su pozvali na korjenite promjene u državi te upozorili da se Hrvatska nalazi u začaranom krugu nepovlačenja europskog novca i demografske katastrofe.

 Pero Kovačević upozorio je na problem masovnog iseljavanja radno sposobnog stanovništva i slabog povlačenja novca iz EU fondova, ustvrdivši da bi svaki od onih 300 tisuća koji su iselili mjesečno uplaćivao pet tisuća kuna doprinosa u proračun, što je 1,5 milijardi mjesečno, a godišnje 18 milijardi kuna.

 "S druge strane, slabo povlačimo novac iz europskih fondova, Hrvatska je po tome na samome dnu EU i sva sreća da su zahvaljujući Ruži Tomašić poduženi rokovi za povlačenje novca za tri godine. Trenutno na raspolaganju imamo 10,7 milijardi eura, no to ne znači ništa ako ne povučemo ta sredstva“, istaknuo je Kovačević na konferenciji za novinare u Saboru. 

 Ruža Tomašić je zamjerila vlastima da su iz EU fondova povukle samo 21 posto sredstava, odnosno tek 2,2 milijarde eura od ukupno 10,7 milijardi koliko ima na raspolaganju.

 "Kada se Vlada hvali povlačenjem sredstava, govori o ugovorenim sredstvima, ali krajnji korisnici još nisu dobili ta sredstva. To znači da jako kaskamo i da smo na samom dnu jer se i dalje skupljaju podobni, a ne sposobni“, ocijenila je Tomašić. Kazala je da Rumunjska trenutno "katastrofalno predsjedava" Europskim vijećem, te se nada da Hrvatska od siječnja 2020. neće nespremna preuzeti predsjedanje.

Vlada podatke o broju iseljenih krije kao zmija noge

 Hrvoje Zekanović prozvao Vladu da podatke o broju iseljenih krije "kao zmija noge". "Znamo da ima preko 300 tisuća manje stanovnika što zbog prirodnog pada, što egzodusa i Hrvatska danas ima manje od četiri milijuna stanovnika. Kod nas je sveprisutan 'odljev mozgova' jer nas napušta visokokvalificirana radna snaga u čije je obrazovanje Hrvatska uložila milijune kuna", poručio je Hrastov zastupnik. Izračunao je da više od tri milijuna eura stoji obrazovanje jednog liječnika od osnovne škole do fakulteta, pa Hrvatska odlaskom tisuće takvih ljudi "doslovno gubi milijarde kuna“.

 Osvrćući se na izjavu pape Franje da se prije proglašenje kardinala Alojzija Stepinca još izučava povijest, Zekanović je izrazio uvjerenje da će Stepinac uskoro biti proglašen svetim.

 "Katolička crkva ima svoja pravila, ona ide polako sitnim koracima naprijed. Siguran sam da je i papa Franjo svjestan značaja Alojzija Stepinca hrvatskom narodu, njegovog doprinosa za Katoličku crkvu i čitavo čovječanstvo. Žao mi je što Srpska pravoslavna crkva i pojedinci iz srpske politike to ne uviđaju, ali i tamo su zapuhali malo drugačiji vjetrovi i siguran sam da ćemo uskoro svi slaviti i u Zagrebu i u Vatikanu proglašenje Alojzija Stepinca svetim“, vjeruje Zekanović.

Tomašić poslala dopis papi o Stepincu

 Tomašić je rekla da je papi poslala dopis u kojemu ga pitala "zašto ne želi čuti istinu o Stepincu i traži je na drugoj strani". "Ne želi čuti istinu ni od Židova koji su svjedočili o tome, o Stepincu koji nije išao u zatvor zato što su mislili da je dao ubijati ljude ili jer nije branio ljude, nego zato jer nije htio da se hrvatska Crkva odvoji od Vatikana i to je bio najveći krimen Stepincu“, naglasila je. Dodala je i da "papa vrlo dobro zna tko je Irinej i da on nije onakav kakvim se želim prikazati“.

 "Oni su blagoslivljali tenkove i topove koji su išli na Hrvatsku. Jedan takav ne može biti svjedok. Na ovaj način papa Franjo još jednom sudi Stepincu. Zašto se katolici ne bi ne slagali s papom o ovoj temi, mi koji smo čitali o kardinalu Stepincu znamo koliko je napravio“, kazala je Tomašić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum