IZBORI ZA PARLAMENT EUROPSKE UNIJE

PREDSTAVNIK IDS-a UVJERLJIVO NAJBOLJI U AMSTERDAMSKOJ KOALICIJI: Flego putuje u Bruxelles

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ, Danijiela BAŠIĆ PALKOVIĆ
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Prema prvim i nepotpunim službenim rezultatima, koji su objavljeni sinoć oko 23 sata, Amsterdamska koalicija, dobila je 5,62 posto. Kandidat IDS-a Valter Flego dobio je 41,67 preferencijalnih glasova, ispred Ankre Mrak-Taritaš i Kreše Beljaka koji su dobili 9,26, odnosno 9,25 posto

 
 

Valter Flego ide u Europski parlament! Lista Amsterdamske koalicije na kojoj je prvi istarski župan Valter Flego osvojila je mandat zastupnika u Europskom parlamentu s osvojenih 5,36 posto glasova, što pokazuje kako je kandidatu IDS-a otvoren put prema Bruxellesu i Strasbourgu. Flego je osvojio 39,42 posto preferencijskih glasova. To su rezultati od sinoć u 23.30 sati s kojima će Flego postati europski zastupnik, ali najvjerojatnije tek nakon Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Na europskim izborima najviše glasova dobila je lista HDZ-a (22,92 posto) koju je vodio Karlo Resler, te četiri mandata. Na drugom mjestu je lista SDP-a predvođena Toninom Piculom, također sa četiri mandata i 18,54 posto glasova.

Lista Hrvatskih suverenista odnosno koalicija HSP-a AS, Hrasta, Ujedinjenih hrvatskih domoljuba i Hrvatske konzervativne stranke, koju predvodi Ruža Tomašić, dobila je 8,41 posto glasova i jedan mandat. On će pripasti Ruži Tomašić koja je i do sada bila zastupnica u Europskom parlamentu.

Iznenađenje izbora je nezavisna lista bivšeg suca Mislava Kolakušića, koja je sa 7,79 posto glasova osvojila jedan mandat. Živi zid osvojio je 5,73 posto glasova i jedan mandat koji po preferencijskim glasovima pripada Ivanu Viliboru Sinčiću.

Lista Mosta ostala je ispod izbornog praga od pet posto s rezultatom 4,54 posto glasova.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater