NAJNOVIJEPOŽAR NA VERUDI

Vatra uništila potkrovlje stare austroguarske vile, a voda prizemlje: UZROK POŽARA DANAS ĆE UTVRĐIVATI VJEŠTACI IZ ZAGREBA

| Autor: Marica KOŠTA

U vrijeme izbijanja požara u vili nije bilo nikoga pa nema ozlijeđenih no, podstanar koji je živio u potkrovlju ostao je bez ičega. Vila s petnaest soba i velikom okućnicom, izgrađena početkom 20. stoljeća, bila je godinama dom poznatom pulskom odvjetniku Mladenu Jurkiću i njegovoj obitelji

Iako je policija s inspektorom zaštite od požara u nedjelju obavila očevid nije bilo moguće utvrditi točan uzrok požara koji je dan ranije uništila potkrovlje vile u Širolinoj 5 na Verudi. Stoga će se drugi dio očevida obaviti danas zajedno s vještacima iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, kazala je Suzana Sokač iz Policijske uprave istarske. Materijalna šteta također nije utvrđena, no vjerojatno je riječ o šteti od više desetaka tisuća kuna.

Kuća je osigurana

U vrijeme izbijanja požara u vili nije bilo nikoga pa nema ozlijeđenih no, podstanar koji je živio u potkrovlju ostao je bez ičega. Vila s petnaest soba i velikom okućnicom, izgrađena početkom 20. stoljeća, bila je godinama dom poznatom pulskom odvjetniku Mladenu Jurkiću i njegovoj obitelji. Jučer nam je njegov unuk Mirko Jurkić, sin nekadašnje ministrice kulture Vesne Girardi Jurkić i pulskog odvjetnika Mladena Jurkića, inače HDZ-ov gradski vijećnik u Puli, kazao da je ondje proveo pola svog života i da je cijela obitelj pogođena požarom jer su svi emotivno vezani za taj prostor.

- Ja nisam suvlasnik vile već su to moji bratići i sestra. Vila je osigurana, ali vidjet ćemo što je uzrok požara. Najvažnije je što nitko nije stradao i da se vatra nije proširila na druge zgrade - iako je, zbog odvojenosti vile, za to postojala vrlo mala mogućnost. Vatrogasci su odlično i brzo reagirali, dok sam došao na Verudu već su ugasili požar. Vatra je uništila potkrovlje, ali je tijekom gašenja, kroz drvenu međukatnu konstrukciju, voda prodrla u prizemlje pa je i ondje nastala šteta.

Spašena vrijedna arhiva

- Na sreću, u podrum, gdje se nalazi dio vrijedne arhive pokojnog djeda, voda nije prodrla pa je ona sačuvana. Djed je vilu kupio i preuredio početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a sve vrijednosti, poput umjetničkih slika, podijeljene su nakon njegove smrti među članovima obitelji, ispričao nam je Jurkić ne želeći, međutim, potvrditi informaciju da se samo koji dan prije izbijanja požara pojavio ozbiljan kupac vile na Verudi.  

- Što se tiče špekulacija o prodaji to je privatna stvar obitelji i imajte rispekta prema tome. Nama je ovo velika tragedija, kazao je Jurkić dodajući da će među prvim koracima, nakon što se obavi očevid, biti zaštita krovišta, a potom i njegova sanacija, kao i popravak ostalih prostorija zahvaćenih plamenom ili uništenih vodom.

Nekadašnji vlasnik branio Stepinca

Odvjetnik Mladen Jurkić rođen je u Sarajevu 1912., a preminuo je u Puli 1997. Nakon što je diplomirao na pravnom fakultetu u Zagrebu ondje je 1943. otvorio odvjetnički ured. Pet godina kasnije, 1948. je s Ivom Politeom i Natkom Katičićem po službenoj dužnosti je u sudskom procesu branio Eriha Lisaka i kardinala Alojzija Stepinca. Ljudi koji su poznavali Mladena Jurkića skrenuli su nam pažnju da bi se upravo u arhivi pokojnog odvjetnika mogao naći zanimljiv materijal koji bi mogao rasvijetliti Stepinčev lik i djelo, posebice u kontekstu aktualizacije Stepinčeve beatifikacije. Nakon što mu je u Zagrebu zabranjen odvjetnički rad Jurkić je privremeno otvorio odvjetnički ured u Donjem Miholjcu, a potom je, kada su se u Istri donekle sredile političke prilike, u ljeto 1950. godine doselio u Pulu s obitelji i otvorio odvjetnički ured. Utemeljitelj je Odvjetničkog zbora Istre, za svoj predani rad Hrvatska odvjetnička komora mu je 1982. godine dodijelila Plaketu Dr. Ivo Politeo s poveljom, a odlikovan je i Ordenom rada sa srebrnim vijencem.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam