PRIJE PET GODINA

TRAGEDIJA U AGROTURIZMU KOD VIŠNJANA Nakon što je dimnjačar oslobođen, a optužen njegov šef, obitelji stradalih podnijele optužnicu protiv VLASNIKA APARTMANA

| Autor: Marica KOŠTA
Lara Nikolić i Patrik Blaško u agroturizmu su se otrovali ugljičnim monoksidom (Arhiva)

Lara Nikolić i Patrik Blaško u agroturizmu su se otrovali ugljičnim monoksidom (Arhiva)


Već godinama ustrajemo da se provede pravičan postupak i prave okrivljenike osudi na zakonom zapriječenu kaznu. Budući da državni odvjetnik ponovno obustavlja istragu protiv Đorđa Stefanova, unatoč svim čvrstim dokazima koji ukazuju na krivnju, oštećenima kao tužiteljima je jasno da sustav zakazuje i da moraju nastaviti kazneni progon sami, ustvrdila je Ingrid Barić, odvjetnica obitelji Nikolić i Blaško

Nepunih pet godina nakon tragične smrti 22-godišnje Lare Nikolić i 27-godišnjeg Patrika Blaška iz Poreča, koji su se otrovali ugljičnim monoksidom u apartmanu agroturizma "Milena" u Bačvi kod Višnjana, njihovi roditelji preuzeli su kazneni progon protiv vlasnika agroturizma Đorđa Stefanova. Putem odvjetnice Ingrid Barić pazinskom Općinskom sudu dostavili su optužnicu kojom Stefanova terete da je iz nehaja počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti čime je prouzročena smrt Lare i Patrika. Razlog tog njihovog poteza jest činjenica da je pazinsko Državno odvjetništvo, nakon jednogodišnje istrage, 15. rujna odustalo od progona Đorđa Stefanova, a podignulo optužnicu protiv tvrtke DIMŠO iz Čavli i njezina vlasnika Marka Bajraktarevića.

Konkretno, optužnicom obitelji Nikolić i Blaško Stefanova terete da je 18. srpnja 2015. kao vlasnik agroturizma "Milena", nakon što je dva dana ranije ovlašteni serviser isključio plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode na koji je spojen dimnjak kotlovnice i upozorio ga da ih ne smije koristiti dok ih ne servisira i atestira, naručio od tvrtke DIMŠO iz Čavli čišćenje dimnjaka. Drugim riječima, smatraju da je Stefanov koristio kotao i dimnjak unatoč upozorenju i nakon što je dimnjačar Đino Tomić obavio čišćenje dimnjaka, ali ne i utvrđivao njegovu ispravnost ni propusnost. Ne osporavajući da određenu odgovornost za tragediju snosi i tvrtka DIMŠO i njezin vlasnik Bajraktarević, roditelji Lare i Patrika terete Đorđa Stefanova zbog nepostupanja po propisima o zaštitnim mjerama.

Naime, istraga i vještačenja provedena u postupku koji se vodio na pulskom sudu protiv dimnjačara Đina Tomića pokazali su da je zbog neispravnog kotla i dimnjaka došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektroprekidače rasvjete i kanal klima uređaja koji spaja vanjsku i unutarnju jedinicu u apartmanu u kojem su spavali i od trovanja ugljičnim monoksidom preminuli Lara Nikolić i Patrik Blaško.

Valja naglasiti da je istraga, kojom su bili obuhvaćeni DIMŠO, vlasnik Bajraktarević i Đorđe Stefanov, bila pokrenuta u Pazinu tek lanjskog kolovoza, pred kraj suđenja Đinu Tomiću, dimnjačaru tvrtke DIMŠO, kojeg se na pulskom sudu teretilo da su se Lara i Patrik otrovali plinom 25. listopada 2015. zbog njegovog propusta prilikom čišćenja dimnjaka 18. srpnja iste godine.

Nakon što je u ime oštećenih obitelji Nikolić i Blaško podnijela optužnicu protiv Đorđa Stefanova, odvjetnica Ingrid Barić veli da je već za vrijeme suđenja dimnjačaru Tomiću bilo evidentno da on nije odgovoran, već da je zadnji u lancu odgovornosti.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini