UZ NEPRAVOMOĆNU PRESUDU

TRAGEDIJA NA MANDRAČU 2016. GODINE: Slavoljub Prpić je šest godina bio na stupu srama, a ništa nije kriv

| Autor: Marica KOŠTA
Paljenje svijeća 2016. kod mjesta nesreće

Paljenje svijeća 2016. kod mjesta nesreće


Kao što je pisao Glas Istre, Kristijan Ban iz Galižane nepravomoćno je proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 9. kolovoza 2016. u Ulici 119. brigade u Puli u kojoj su poginule Puljanke Renata Družetić Pliško i Ksenija Batel, dok je Tanja Carta teško ozlijeđena.

Podsjetimo, nesreća u neposrednoj blizini mosta na Velom Vrhu, odnosno kod parkirališta na Mandraču zbila se 9. kolovoza 2016. oko 23.40 sati. U toploj ljetnoj noći, Renata Družetić Pliško, Ksenija Batel i Tanja Carta zajedno su se s članovima obitelji i psom, nakon koncerta Nine Badrić u Areni, pješice vraćale kući na Veli Vrh kada ih je pokosio sivi BMW njemačkih registracijskih tablica kojim je upravljao tada 23-godišnji Kristijan Ban. Ksenija Batel na mjestu je poginula, dok je Renata Družetić Pliško preminula nešto kasnije, u bolnici.

Tanja Carta je pak zadobila teške ozljede od kojih se oporavljala dugo vremena. U nesreći je usmrćen i pas. Osim njihovih obitelji, pogibija dviju žena duboko je potresla stanovnike Velog Vrha, ali i zaposlenike pulske ispostave Zavoda za mirovinsko osiguranje u kojem su obje radile.

Paljenje svijeća 2016. kod mjesta nesreće

BMW kojim je skrivljena nesreća, u pozadini BMW Slavoljuba Prpića

Nakon provedene istrage, Državno odvjetništvo je optužilo Kristijana Bana da je, upravljajući BMW-om 520d njemačkih oznaka, vozeći velikom brzinom iz smjera Pule prema Velom Vrhu, na mjestu gdje to nije dopušteno, pretjecao kolonu više vozila koja su se sporo kretala ili bila zaustavljena, te udario u Prpićev BMW 525i Xdrive švicarskih oznaka kojim je on, prethodno davši znak lijevim žmigavcem, započeo skretati ulijevo, na parkiralište na Mandraču.

Nakon silovitog sudara, Banov se BMW nastavio nekontrolirano kretati kolnikom te je naletio na tri pješakinje i psa koji su u tom trenutku prelazili raskrižje. 

Državno odvjetništvo je nakon istrage optužilo i Prpića, premda je već nakon očevida bilo jasno da on, propisno skrećući s glavne ceste ulijevo na parkiralište, nije mogao vidjeti, a niti izbjeći Banov prebrzi BMW kako zaobilazi kolonu više vozila. Budući da je odvjetništvo u postupku na Županijskom sudu odustalo od daljnjeg Prpićevog progona, očito je da su na sudu izvedeni dokazi iz kojih je i Odvjetništvu postalo jasno da on ne može biti (su)odgovoran za tragediju.

Paljenje svijeća 2016. kod mjesta nesreće

Uviđaj nesreće 2016.

Nakon što je, neposredno pred završetak glavne rasprave Županijsko državno odvjetništvo u Puli odustalo od kaznenog progona Slavoljuba Prpića, što je odbijajućom presudom utvrdio i sud, oglasio se odvjetnik Matija Miloš, koji je uz odvjetnicu Mariju Budimir branio Prpića u ovom postupku.

"Nakon što je u ovom predmetu provedena dokazna radnja rekonstrukcije, vještak je izvršio dopunu nalaza i mišljenja na temelju koje je postalo neosporno da Slavoljub Prpić ne može biti kazneno odgovoran za ovo kazneno djelo. Naglašavam da je kazneni postupak bio izuzetno iscrpljujući i zahtjevan, kako za nas branitelje koji smo vodili dugotrajnu borbu s tužiteljstvom, tako i za Slavoljuba Prpića koji je punih šest godina bio na stupu srama kao netko tko je odgovoran za pogibiju dvoje ljudi, a što se na kraju pokazalo da nije tako. Izuzetno smo zadovoljni ishodom postupka jer smo od samog početka tvrdili ono što je na kraju i proizašlo iz rekonstrukcije", zaključio je Miloš.

Paljenje svijeća 2016. kod mjesta nesreće

Tragedija se dogodila navečer nakon koncerta Nine Badrić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini