ŽUPANIJSKI SUD U PULI

SUĐENJE ZA STRAVIČNU NESREĆU NA PULSKOJ RIVI U KOJOJ SU POGINULE DVIJE PJEŠAKINJE / Svjedok: BMW koji je pretjecao kolonu vozio je najmanje 120 km/h. Ispred sebe sam vidio prašinu i dim. Stao sam sa strane i pomagao oživljavati jednu ženu…

| Autor: Marica KOŠTA

Svjedočenjem slovenskog državljanina Envera Čirića danas je na Županijskom sudu u Puli nastavljeno suđenje Kristijanu Banu (27) iz Galižane i Slavoljubu Prpiću (49) iz Švicarske, optuženima zbog prometne nesreće u kojoj su u ljeto 2016. u Ulici 119. brigade 9. kolovoza 2016. poginule su Puljanke Renata Družetić Pliško i Ksenija Batel, dok je Tanja Carta bila teško ozlijeđena.

Ovaj se svjedok kobne večeri motociklom vozio prema Velom Vrhu kada je uočio automobil BMW koji je krenuo u pretjecanje kolone, pretekao njega i još nekoliko automobila. Čirić se na motociklu Aprilia, u odnosu na BMW koji je ispred njega skretao ulijevo, nalazio 4. ili 5. u koloni, a procijenio je da se BMW koji je pretjecao kolonu od desetak vozila kretao brzinom od najmanje 120 km/h.  

- Potom sam ispred sebe ugledao prašinu i dim. Kao i ostali vozači iz kolone parkirao sam se s desne strane i otišao pomoći. Pomagao sam jednoj ženi držeći joj glavu. Jedan je čovjek kazao da je doktor pa je donio masku s kisikom pa smo je oživljavali, kazao je između ostalog ovaj svjedok potvrđujući svojim iskazom dio navoda iz optužnice kojom se Kristijan Ban tereti da je kolnikom Ulice 119. brigade vozio najmanje dvostruko brže od dozvoljenog i pretjecao kolonu vozila…

Kobna nesreća dogodila se 8. kolovoza 2016. oko 23.40 sati, kada su se nesretne žene vraćale iz centra Pule prema svojim kućama na Velom Vrhu. Kod parkirališta na Mandraču došlo je do sudara dva BMW-a od kojih je jedan pokosio tri žene. Ksenija Batel ozljedama je podlegla na mjestu nesreće, dok je Renata Družetić Pliško preminula u pulskoj bolnici manje od sat vremena nakon nesreće.

Optužnica tereti Kristijana Bana da je BMW-om njemačke registracije kolnikom Ulice 119. brigade vozio najmanje dvostruko brže od dopuštenog. Naime, na dijelu ceste na kojem se dogodila nesreća ne bi se smjelo voziti brže od 50 km/h, dok je Ban, navodi se u optužnici, upravljao brzinom od najmanje 100 km/h, odnosno brzinom koja je neprilagođena osobinama ceste, gustoći prometa i preglednosti. Na teret mu se stavlja i da je preko pune crte pretjecao kolonu od najmanje osam vozila.

Slavoljub Prpić, koji je pak upravljao BMW-om švicarske registracije, pripisuje se da je dok je Ban pretjecao kolonu vozila, među kojima i njegovo, počeo skretati ulijevo na parkiralište bez da se uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu. Zbog tih je radnji došlo je sudara: Prpićev BMW je udario u desnu bočnu stranu Banovog BMW-a te se, uslijed udarca, Banov automobil nastavio nekontrolirano kretati u lijevo, pri čemu je naletio na tri pješakinje koje su se kretale izvan kolnika prometnice.

Pulsko Općinsko državno odvjetništvo tereti Bana i Prpića da su nesreću izazvali iz nehaja. Galižanac Ban je netom nakon nesreće bio uhićen te je u pritvoru proveo osam dana. Prpić je također bio uhićen, ali njemu nije bio određen istražni zatvor. Prema Kaznenom zakonu, za smrt dviju Puljanki prijeti im zatvorska kazna u rasponu do 15 godina zatvora.

Renata Družetić Pliško i Ksenija Batel bile su zaposlene kao pravnice u Područnom uredu Hrvatskog zavoda mirovinskog osiguranja u Puli. Tom su cestom propješačile tisuću puta, budući da se proteže duž obale mora i omiljena je pješačka ruta stanovnika Velog Vrha. I te večeri trebala je to biti za njih uobičajena, ležerna večernja šetnja nakon koncerta Nine Badrić u pulskoj Areni, koji je u okolicu amfiteatra privukao brojne Puljane i turiste.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater