NAJNOVIJE


PRIVEDENO ŠEST OSOBA

RAZBIJENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA koja je krijumčarila ljudima na području Hrvatske i Slovenije


Zbog sumnje na kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iza rešetaka je završilo šest osoba. U združenoj akciji Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske, djelatnika Policijske postaje Buje i Buzeta, u suradnji sa slovenskom policijom iz Kopra, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom iz Pule, 29-godišnjakom iz Medulina, 39-godišnjakom s područja Vodnjana, 23-godišnjakom s područja Gračišća te još 43-godišnjakom i 47-godišnjakom iz Pule.

Protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te su 47-godišnjak, 39-godišnjak, 29-godišnjak i 23-godišnjak po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protekle srijede i četvrtka privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske. Osumnjičeni 43-godišnjak se već nalazi u istražnom zatvoru Županijskog suda u Puli zbog drugog kaznenog djela, dok se prvoosumnjičeni 44-godišnjak nalazi se u istražnom zatvoru Županijskog suda u Velikoj Gorici zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Naime, 7. travnja ove godine u poslijepodnevnim satima, policajci Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije zatekli su 44-godišnjaka na Jadranskoj aveniji te je utvrđeno kako je muškarac u vozilu prevozio 112 grama heroina, koji je namjeravao prevesti na područje Pule radi daljnje prodaje.

Po okončanju cijele akcije i provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja da je 44-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelima zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, dok se petoricu hrvatskih državljana u dobi od 47, 43, 39, 29 i 23 godine sumnjiči da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja. Naime, 44-godišnjaka se tereti da je u razdoblju od 22. ožujka do 7. travnja, na području Pule, s namjerom stjecanja nepripadajuće imovinske koristi, povezao u zločinačko udruženje ostale osumnjičene osobe. Prvoosumnjičeni 44-godišnjak je dogovarao mjesta, vremena i preuzimanje stranih državljana na području središnje Hrvatske te njihovo prevoženje i nezakonito prebacivanje u Republiku Sloveniju, a potom i primopredaju slovenskim državljanima, koji su dalje strane državljane prebacivali na područje Italije. Osumnjičeni su na taj način omogućili nedozvoljen boravak i kretanje teritorijem Republike Hrvatske te nezakoniti prelazak državne granice za tridesetak stranih državljana, pri čemu su ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od više desetaka tisuća kuna.

Kriminalističko istraživanje provedeno je istovremeno na području PU istarske i PU Koper, a zahvaljujući dobroj suradnji policijskih službenika hrvatske i slovenske policije, uspješno je razbijen lanac krijumčara ljudima na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter