PRIOPĆENJE istarskE policijE

AKCIJA DORINA: Sumnja se da su osumnjičeni iz Hrvatske, Slovenije i Srbije ostvarili protupravnu korist od najmanje 4,5 MILIJUNA KUNA

| Autor: Glas Istre
Damir Janko (Foto Goran Šebelić /CROPIX)

Damir Janko (Foto Goran Šebelić /CROPIX)


Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 26 osoba, državljana Hrvatske, Slovenije i Srbije, koje se sumnjiči da su ostvarile protupravnu imovinsku korist od najmanje 4,5 milijuna kuna, priopćila je PU istarska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 40-godišnja hrvatska državljanka i 59-godišnji hrvatski državljanin, kao službene osobe jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije, koje su bile nadležne za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, u razdoblju od 2014. do 2019. godine, unatoč neispunjavanju zakonskih uvjeta, izdavali rješenja kojima su objekti nezakonito legalizirani.

Kao što je Glas Istre do sada pisao, radi se kako neslužbeno saznajemo, bivšoj voditeljici Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dori Komparić kao i bivšom pročelniku gradskog Odjela za komunalni sustav Damiru Janko.

Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, a uz pomoć stručnih osoba koje su bile uključene u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije. Kao stručne osobe u počinjenju djela sudjelovali su 74-godišnjak, 55-godišnjak, 44-godišnjak, 35-godišnjak, 40-godišnjakinja i 37-godišnjakinja, sve hrvatski državljani.

 U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata, za kaznena djela osumnjičeno je osam hrvatskih (65-godišnjak, 55-godišnjak, 54-godišnjak, 53-godišnjak, 52-godišnjak, 56-godišnjakinja i 54-godišnjakinja), deset slovenskih državljana   (57-godišnjak, 53-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjak, 35-godišnjak, 73-godišnjakinja, 47-godišnjakinja, dvije 42-godišnjakinje i 41-godišnjakinja) i 56-godišnji državljanin Srbije.

Do sada je Glas Istre objavio imena uhićenih. Pogledajte ovdje.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske te su na području Pule, Vodnjana i Delnica izvršene   pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Puli i Peroju.

 Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum