TROJKA USKORO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

PRIJETI IM DO OSAM GODINA ZATVORA: Podignuta optužnica protiv huligana koji su pretukli noćnog čuvara kafića

| Autor: Marica KOŠTA
Nadzorne kamere zabilježile su brutalni napad na terasi Old Cityja

Robert Bitunjac (25) iz Petrinje te Matej Bjekić (24) i 17-godišnjak iz Zagreba optuženi su za teško ozljeđivanje Evelina Valea (69) kojemu su u napadu 21. srpnja slomili ruku i nekoliko rebara

Dva mjeseca nakon teškog ozljeđivanja 69-godišnjeg Puljanina Evelina Valea na terasi Old City bara na Danteovom trgu u Puli, gdje je radio kao noćni čuvar, Općinsko državno odvjetništvo je zaključilo istragu i na pulskom Općinskom sudu podignulo optužnicu protiv 25-godišnjeg Roberta Bitunjca iz Petrinje te Mateja Bjekića (24) i 17-godišnjaka iz Zagreba. U optužnici se sva trojica terete za teško ozljeđivanje Valea, osobe posebno ranjive zbog starije životne dobi, pa 25-godišnjaku i 24-godišnjaku prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora, a za maloljetnika je državno odvjetništvo predložilo sudu izricanje maloljetničke sankcije.

Na prijedlog odvjetništva Bitunjcu, inače pripadniku HV-ove elitne postrojbe Tigrovi, i bivšem pulskom studentu Bjekiću produljeno je zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo, dok je maloljetnik iz pritvora pušten još u kolovozu, nakon dvadesetak dana provedenih iza rešetaka.

Više udaraca

Brutalni napad na noćnog čuvara Valea dogodio se 21. srpnja između 7 i 7.10 sati na terasi Old City bara u samom centru Pule. Trojicu napadača odvjetništvo tereti da su, prema prethodnom dogovoru i u cilju da ga teško ozlijede, a svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor i pobjeći od njihova napada, lica zamaskiranih odjećom i maramama došli u neposrednu blizinu oštećenika koji je u tom trenutku sjedio za stolom.

Dok je maloljetnik s palicom u ruci stajao u njegovoj neposrednoj blizini zaklanjajući mu najbliži izlaz s terase, prvookrivljeni Bitunjac je noćnog čuvara više puta udario šakom u glavu, a kada je ustao i krenuo bježati, drugookrivljeni Bjekić je snažno bacio na njega stolicu i udario ga u ruku. Kada su ga sva trojica sustigla, Bjekić ga je odgurnuo u kontejner za smeće, uslijed čega je 69-godišnjak pao na tlo.

- Dok je ležao na tlu, trojica okrivljenika su ga nogama udarali po tijelu te je Vale uslijed svih udaraca i napada zadobio teške tjelesne ozljede, piše u optužnici.

Prema informacijama koje smo dobili neposredno nakon napada huligani su Evelinu Valeu slomili ruku i nekoliko rebara. Napad su snimile i nadzorne kamere, a prizor premlaćivanja i iživljavanja nad umirovljenikom nikoga nije ostavio ravnodušnim. Bezobzirnom napadu na noćnog čuvara terase Old Cityja navodno je prethodio pokušaj trojice mladića da skinu hrvatsku ili istarsku zastavu koje su visjele na terasi. Vale ih je upozorio da ne diraju zastave, a huligani su otišli do obližnjeg stana u kojemu živi Bjekić, ondje se preodjenuli i maskirali te se vratili radi obračunavanja s Valeom. S kapuljačama na glavi i maramama preko lica napali su nemoćnog 69-godišnjaka i desetak ga minuta tukli i progonili po Danteovom trgu.

Reakcija MORH-a

Budući da se vrlo brzo doznalo da je prvookrivljeni 25-godišnjak pripadnik elitne vojne postrojbe Tigrovi, reagiralo je i Ministarstvo obrane koje je oštro osudilo njegovo sudjelovanje u napadu. Iz MORH-a su izrazili žaljenje i uputili isprike zbog neprimjerenog i nedopustivog ponašanja njihovog djelatnika koji se u vrijeme incidenta u Puli nalazio na odmoru, odnosno nije bio u službi. MORH je ujedno najavio da će, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je njihov pripadnik počinitelj kaznenog djela, protiv njega pokrenuti kazneni i stegovni postupak koji za ishod može imati izbacivanje iz vojske.

Osim MORH-a i cjelokupne javnosti napad su oštro osudili i vlasnici kafića čiju je terasu čuvao Evelino Vale, kao i Robert Zenzerović, dekan Fakulteta ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković na kojemu je Bjekić kratko vrijeme studirao.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater