POLICIJA POZIVA NA OPREZ

PREVARANT OPLJAČKAO 77-GODIŠNJU PULJANKU: Pod krinkom prodavača lonaca, ušao u stan i pokrao nakit

Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Pulska policija zaprimila je prijavu 77-godišnje žene da joj je nepoznati muškarac otuđio nakit iz stana. Muškarac je ženi prišao u utorak, 24. studenoga oko 12 sati, ispred zgrade u Voltićevoj ulici u Puli te joj se obratio, nudeći joj na prodaju set lonaca.

Budući da je bio uporan, žena ga je odvela u stan kako bi pogledala lonce, a muškarac je boravak u stanu iskoristio da joj otuđi nakit, čime ju je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao dostavljači pošiljki, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, pripadnici inspekcijskih službi, pripadnici vjerskih zajednica i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja pa se prikazuju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve požara, poplava, potresa i slično. Česti su slučajevi, poput posljednjeg zabilježenog, da počinitelji pod izlikom prodaje predmeta koriste povjerenje građana i otuđuju im predmete za vrijeme boravka u stanu ili im predmete manje vrijednosti prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija savjetuje sljedeće:

  •    kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  •    vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  •    za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  •    ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  •    budite sumnjičavi,
  •    ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  •    dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Budite oprezni, ne puštajte neznance u svoj dom i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of