NEPRAVOMOĆNO

OBUSTAVLJEN POSTUPAK: Nema dokaza da su porečki policajci uzeli novac nakon eksplozije bankomata

| Autor: Marica Košta
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


Nakon odustanka Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu od kaznenog progona, sudac Općinskog suda u Pazinu Denis Hek donio je nepravomoćnu presudu kojom je obustavljen postupak protiv dvojice policajaca Policijske postaje Poreč, 40-godišnjeg Z. M. i 27-godišnjeg I. S., koji su bili optuženi da su u listopadu 2018. godine kao službene osobe, dok su bili na dužnosti, počinili kazneno djelo teške krađe.

Podsjetimo, Tužiteljstvo je optužilo policijske službenike da su 9. listopada 2018. godine, između 5.08 i 5.15 sati, na području turističkog speleološkog lokaliteta Jama Baredine u Gedićima, za vrijeme dok su osiguravali mjesto događaja i predmete kaznenog djela radi očevida zbog provaljivanja eksplozijom u bankomat Addiko banke u sklopu hipermarketa Tommy u Taru, iz platnene vreće, koju je prethodno odbacio jedan od dvojice počinitelja provalne krađe bankomata, uzeli i za sebe zadržali 106.900 kuna. To su, prema optužnici, dvojica policijskih službenika učinila u odsutnosti njihovih kolega koji su bili u potrazi za dvojicom počinitelja koji su oko 3.45 sati izazvali eksploziju spomenutog bankomata.

Iz obrazloženja odbijajuće presude suca Heka, vidljivo je da je ODO Pazin 6. rujna ove godine sudu predalo podnesak kojim odustaje od optužbe protiv policijskih službenika. Odvjetništvo je navelo da dokazi koji su izvedeni u dokaznom postupku nakon podignute optužnice upućuju sud na načelo "in dubio pro reo", odnosno da je, s obzirom na činjenice koje su nakon podignute optužnice utvrđene na raspravi na sudu, sasvim izvjesno donošenje oslobađajuće presude u odnosu na okrivljenike.

Neslužbeno doznajemo da je takvoj odluci državnog odvjetništva prethodilo dostavljanje cjelokupnog predmeta stegovnog postupka MUP-a pazinskom sudu, u kojem su dvojica policijskih službenika pravomoćno oslobođena. Protiv njih je MUP vodio disciplinski postupak te ih je prvostupanjsko tijelo ovlašteno za disciplinsku odgovornost oslobodilo. Na tu se odluku, kao ovlašteni tužitelj, žalio načelnik Policijske uprave istarske, ali je njegovu žalbu drugostupanjsko tijelo odbilo i potvrdilo odluku kojom su policijski službenici oslobođeni stegovne odgovornosti.

Budući da su dvojica policajaca od početka istrage bila suspendirana, odnosno udaljena iz službe, jučer smo uputili upit PU istarskoj hoće li Z. M. i I. S. biti vraćeni u službu.

- Obavještavamo Vas da su policijski službenici udaljeni iz službe. Kada zaprimimo obavijest Općinskog suda u Pazinu da je rješenje o odbačaju postupka postalo pravomoćno, policijski službenici vratit će se u službu, odgovorila nam je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske.

Naime, presuda pazinskog Općinskog suda još nije pravomoćna, a na nju stranke imaju pravo žalbe u roku od tri dana od njezinog primitka. Za očekivati je da žalbe neće podnijeti ni državno odvjetništvo ni policijski službenici. No, moguće je da će kazneni progon protiv policijskih službenika preuzeti oštećena Addiko banka.

Sud je u presudi obavijestio oštećenika, Addiko banku, da je Odvjetništvo odustalo od kaznenog progona protiv okrivljenika te da banka ima pravo u roku od osam dana od primitka obavijesti nastaviti progon, o čemu je dužna pismenim podneskom izvijestiti Općinski sud u Pazinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater