Puljanin nepravomoćno osuđen  

KRAO SVE ŽIVO: Od skutera, laptopa, mobitela do visokotlačnog perača, bušilica, novca….

| Autor: Marica KOŠTA

Danijel B. (38) osuđen je nepravomoćno na tri godine i dva mjeseca zatvora * Osim zatvorske kazne morat će na obvezno liječenja od ovisnosti

  

Zbog jednog produljenog kaznenog djela teške krađe, po jedne krađe i teške krađe 38-godišnji Danijel B. iz Pule kažnjen je jedinstvenom osudom na tri godine i dva mjeseca zatvora te mu je izrečena mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. Iz nepravomoćne presude Općinskog suda u Puli vidljivo je da je kaznena djela za koja je proglašen krivim počinio od 2017. do ove godine.

Okrao prijatelja i rođaka

Prvu krađu počinio je 23. srpnja 2017. u ranim poslijepodnevnim satima kada je iz dvorišta zgrade u Ulici Orbanin u Puli ukrao skuter marke Piaggio, kovčeg s kacigom i steznik čime je vlasnika oštetio za 22.000 kuna. Potom je 21. ili 22. ožujka 2018. provalio u prostorije Udruge Institut u Dobrićevoj ulici te ukrao kompjutor i laptop, vrijedni 2.750. kuna, a na poziv voditeljice Udruge već ih je sutradan vratio. Sve do 10. prosinca iste godine Danijel B. je mirovao, a toga je dana oko 15 sati u trgovačkom centru Pevec, koristeći nepažnju djelatnika, iz izložbenog ormarića ukrao mobitel marke Samsung vrijedan 2.599 kuna. Nepunih mjesec dana kasnije, između 1. i 4. siječnja 2019. je iz garaže u Ulici Munida u Medulinu svom prijatelju ukrao visokotlačni perač s kutijom i nastavcima te akumulatorsku bušilicu, sve u vrijednosti 4.600 kuna. Visokotlačni perač prijatelju nije vratio, jer ga je prodao dok mu je bušilicu vratio. U periodu od 3. do 15. siječnja ušao je u kuću svog rođaka na Fažanskoj cesti te, dok je rođak odmarao u susjednoj sobi, iz džepa njegovih hlača ukrao je 1.400 kuna i snop ključeva. Jednim od tih ključeva je 18. siječnja otključao poseban ormarić u kojemu je njegov rođak držao oružje pa je iz njega ukrao dvocjevnu pušku i pet kutija streljiva, vrijednih oko 1.000 kuna. Osim toga rođaku je iz otključane garaže ukrao i ključ automobila Nissan Note i ključ za daljinsko otvaranje ulazne kapije u dvorištu obiteljske kuće.

Posljednje nedjelo počinio je 3. na 4. veljače ove godine kada je provalio u konobu "Kod Drage" na Medulinskoj cesti i iz kase ukrao blagajnički minimum od 600 kuna.

Premda je nakon uhićenja početkom ove godine na ispitivanju u policiji priznao kaznena djela na suđenju se branio šutnjom. Stoga su ispitani svi oštećenici te su pregledane kamere videonadzora koje su ga snimile prilikom krađa u udruzi Institut, Pevecu i u konobi "Kod Drage".

Dugogodišnji ovisnik

Za potrebe ovog kaznenog postupka provedeno je i psihijatrijsko vještačenje kojim je utvrđeno da je Danijel B., s obzirom na dugogodišnju ovisnost o opijatima i periode recidiva, pri činjenju kaznenih djela imao smanjenu mogućnost shvaćanja značenja svog postupanja i vladanja svojom voljom, ali ne u znatnoj mjeri. Sud je utvrdio da je kaznena djela činio da bi pribavio novac za svakodnevni život i drogu. Ovisnost te da od pete godine života boluje od Chronove bolesti sud je cijenio olakotnim okolnostima no, prilikom određivanja vrste i visine sankcije, u obzir je uzeta i njegova višestruka osuđivanost. On je od 2002. do 2009. četiri puta pravomoćno osuđivan na Općinskom sudu u Puli zbog teških krađa, a od 2005. do 2009. i zbog zloporabe droge. Tim su mu presudama bile izricane uvjetne, ali i bezuvjetne zatvorske kazne, s time da je presudom Županijskog suda u Puli 2009. godine bio kažnjen jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.

Osim zatvorske kazne nepravomoćnom mu je presudom izrečena mjera obaveznog liječenja od ovisnosti budući da postoji opasnost da ta ovisnost i u budućnosti poticajno djeluje na počinjenje novih pa i težih kaznenih djela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater