MITO I PREVARA?

JOSIP BURČUL: Poznatom pulskom liječniku dao sam 2.000 kuna mita. Dao sam mu kuvertu, a on je rekao "bit će sve u redu"

| Autor: Marcello ROSANDA
Josip Burčul

Josip Burčul


"Čitajući članak o krivotvorenju liječničkih nalaza, objavljenog u Glasu Istre 29. listopada 2019. godine, odmah sam znao tko je neimenovani liječnik. Rekao bih da je njegov način djelovanja javna tajna u Puli. No, on nije jedini korumpirani liječnik", započinje svoju priču Puljanin Josip Burčul, koji tereti poznatog pulskog doktora kojeg, u interesu istrage, ne možemo imenovati. Ne samo da ga tereti putem medija, već je protiv njega i podigao kaznenu prijavu.

Podsjetimo, krajem listopada 2019. godine uhićen je 46-godišnji medicinski tehničar iz Opće bolnice Pula, osumnjičen da je krivotvorio liječničke nalaze kojima su pacijenti varali osiguravajuća društva. No, na većini lažiranih nalaza bio je potpisan jedan poznati pulski liječnik, pa je moguće da medicinski tehničar nije bio sam u ovoj priči. Naš sugovornik Burčul tvrdi da se radi o liječniku kojem je, prije desetak godina, na svoju odgovornost dao mito.

- Moja je bivša supruga stradala na poslu, povrijedila koljeno i tužila tvrtku. Kao sudski vještak bio je određen liječnik o kojem pričamo, a meni je odvjetnik savjetovao da "popričam s njim". Došao sam kod liječnika, dao mu kuvertu s dvije tisuće kuna i on je ustvrdio da će "biti sve u redu", nastavlja Burčul.

Situacija se ubrzo okreće, a priča dobiva svoj nastavak tako što 2014. godine isti liječnik biva određen kao vještak u slučaju koji se vodio protiv Josipa Burčula. U taj je slučaj uključen i jedan nestašni pas.

- Prijatelj me zamolio da mu, dok je odsutan, pričuvam psa. Pristao sam. Dok sam ga šetao on se najednom otrgnuo s povodca i skočio na jednu slučajnu prolaznicu. Nažalost, tek sam naknadno saznao da je isti pas godinu dana ranije ugrizao poštara. Prijatelj mi to nije napomenuo, već mi je veterinar ispričao povijest psa, kaže Burčul.

Budući da mu je pas bio povjeren na čuvanje, u sudskom je postupku Burčul ispao kriv, a vještak u tom slučaju bio je sporni liječnik za kojeg Burčul tvrdi da je korumpiran.

- Izjavio sam pred sutkinjom da ne priznajem njegovo vještačenje jer se radi o notorno korumpiranom liječniku, što mogu potvrditi iz prve ruke. Sutkinja je na to rekla "pravit ću se da ovo nisam čula", tvrdi Burčul.

- Nakon svega, otišao sam kod tog liječnika i pokušao razgovarati s njim. Rekao sam mu da je korumpiran i pitao ga osjeća li sram. Nije ništa rekao. Gledajte, ako te netko kleveće, tužiš ga ili zoveš policiju. On to nije napravio, i po tome zaključujem da je svjestan svoje krivnje, kaže naš sugovornik.

Burčul je uvjeren da je u slučaju krivotvorenja liječničkih nalaza s kraja 2019. godine, spomenutog na početku ovog teksta, očito žrtvovan medicinski tehničar ne bi li se zaštitio liječnik.

- Svi sve znaju, ali šute. Ja odgovorno tvrdim da je taj doktor korumpiran, da falsificira nalaze i za to prima mito! To sam sve rekao policiji i odvjetništvu. Međutim, sumnjam da ga netko štiti, zaključuje Josip Burčul koji je protiv spomenutog liječnika 18. studenog 2019. godine u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli podnio kaznenu prijavu zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave, primanja mita i davanja lažnog iskaza.

Vezano uz spomenutu kaznenu prijavu, ODO u Puli kaže da su u tijeku izvidi, odnosno provjera navoda kaznene prijave. Napominju da će o državnoodvjetničkoj odluci, po njenom donošenju, podnositelj prijave biti pravovremeno obaviješten.

Upitani u mogućoj povezanosti dviju kaznenih prijava, slučaja medicinskog tehničara i slučaja Josipa Burčula, odnosno je li u pitanju isti liječnik, iz pulskog ODO-a ponavljaju da je u tijeku provođenje istrage te da o predmetu nije donesena državnoodvjetnička odluka.

- Shodno navedenom, te posebno cijeneći da je istraga, do donošenja državnoodvjetničke odluke, nejavna, državno odvjetništvo u ovom stadiju postupka ne može dati odgovore na daljnje postavljene upite, stoji u očitovanju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum