UZ MEĐEUNARODNI DAN PROTIV ZLOPORABE DROGA

Istarska policija lani zaplijenila više od osam kilograma marihuane, pet kilograma heroina, tri kilograma amfetamina i 496 komada ecstasya

| Autor: Glas Istre
Info punkt danas na tržnici (PU Istarska)

Info punkt danas na tržnici (PU Istarska)


Krajem ovog tjedna, preciznije 26. lipnja, obilježava se međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Obilježavanjem se nastoji upozoriti javnost na štetnost zloporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom te ukazati na zdrave životne izbore. Isto tako, nastoji se istaknuti i važnost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Policija kroz svoj svakodnevni rad poduzima aktivnosti kojima je cilj suzbijanje kriminaliteta zloporabe droga te otkrivanje počinitelja takvih djela. Tijekom 2021. godine na području Policijske uprave istarske zabilježena su 74 kaznena djela iz domene zlouporabe droga i 420 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Bilo je 559 zapljena droga od 457 osoba. Zaplijenjeno je više od osam kilograma marihuane, više od pet kilograma heroina, gotovo tri kilograma amfetamina, 496 komada ecstasya te manje količine ostalih raznih vrsta droga.

Pored represivnih aktivnosti, poslovi prevencije policijske uprave provode i niz preventivnih aktivnosti. Tijekom cijele školske godine u svim osnovnih i srednjim školama u Istri provodi se nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za pet'' s ciljem aktivnog mijenjanja stavova i senzibiliziranja mladih o štetnim životnim navikama o ovisnosti, kao i podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života. Također se tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provode preventivne aktivnosti poput pisanja slogana o borbi protiv ovisnosti, kao i tribine sa učenicima srednjih škola u suradnji sa suradnicima iz drugih institucija.

Kako bi građani dobili cjelovitu informaciju o problematici ovisnosti, kao i institucijama u kojima mogu potražiti pomoć za sebe i svoje bližnje, danas je od 9 do 11 sati na Narodnom trgu u Puli postavljen informativno-edukativni punkt. Na info-punktu su, pored poslova prevencije, sudjelovali Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije – Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, Centar za socijalnu skrb Pazin – Podružnica obiteljski centar Pula, Grad Pula – Pola, Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga Uzpiro i Udruga Institut.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater