PROTUPRAVNO PRIBAVIO MILIJUN KUNA

Austrijanac, vlasnik turističkih objekata u Crikvenici i Opatiji, osumnjičen za utaju poreza

Arhiva

Arhiva


Policija je kazneno prijavila 58-godišnjeg austrijskog državljanina, vlasnika turističke tvrtke koja ima objekte u Crikvenici i Opatiji, zbog sumnje da je utajom poreza i zloporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju protupravno pribavio oko milijun kuna, a državni proračun oštetio za više od 8 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi.

Policijski službenik Službe gospodarskog kriminaliteta Gojko Broznić rekao je da je  policija u suradnji s riječkom Poreznom upravom i Županijskim državnim odvjetništvom provela kriminalističku istragu nad 58-godišnji Austrijanac, zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela utaje poreza ili carine i kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. 
Osumnjičeni je kao većinski vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz Primorsko-goranske županije pri kupovini te tvrtke i njenom preuzimanju tijekom 2014., obveze tvrtke veće od 200 milijuna kuna, bez osnove u stvarnim poslovnim događajima i bez vjerodostojne poslovne dokumentacije, prenio na sebe kao fizičku osobu, tj. kao na novog vjerovnika. 
Obveze prema ranijem vjerovniku je tvrtka, u sumi većoj od 200 milijuna kuna samostalno podmirila zaduživanjem kod novih vjerovnika. 
Austrijanac je do kraja 2016. isplatama sa žiro-računa tvrtke na svoj privatni račun pribavio protupravnu imovinsku korist od 930.000 kuna.
Utvrđeno je da je izbjegao plaćanje poreza na dohodak većeg od 880.000 kuna te je prikazivanjem prijenosa potraživanja  s vjerovnika na sebe kao fizičku osobu oštetio državni proračun za oko 8 milijuna kuna poreza na dobit. 
Kaznena prijava je redovnim putem dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu.

Inspektorice Porezne uprave Silvija Kardum i Margita Mandekić Golja dodale su da je redovnim poreznim nadzorom utvrđeno da je temeljem nevjerodostojne dokumentacije direktor proknjižio fiktivna potraživanja prema samome sebi od strane svoje tvrtke, temeljem kojih si je u dvije godine isplatio nešto manje od milijun kuna. Na temelju tih i drugih nepravilnosti utvrđenih nadzorom, Porezna uprava je redovnim putem podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

Na novinarska pitanja iz policije i Porezne uprave su odgovorili da osumnjčeni Austrijanac povremeno boravi na području županije, da su kontaktirali s njim te da se njegova tvrtka bavi se turističkom djelatnošću u Opatiji i Crikvenici. 

Više osoba pod istragom zbog nedozvoljenih igara za sreću

U nastavku konferencije za novinare voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Dražen Horvat izvijestio je i da se provodi istraga nad više osoba, na temelju saznanja da se 38-godišnji Riječanin bavi priređivanjem igara na sreću bez dozvole mjerodavnog tijela.
U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, a temeljem naloga suca istrage jučer su pretražena četiri ugostiteljska objekta u Rijeci, u kojima su zatečeni aparati priređeni tako da rade kao automati za igre na sreću, daljinski upravljači, više od 20.000 kuna te evidencija uplata i isplata gotovine. 
Pretragom doma osumnjičenog Riječanina pronađeni su i drugi predmeti za počinjenje kaznenog djela - evidencije i razna dokumentacija, računala i oprema. 
Do sada je  utvrđeno da je 38-godišnjak, kao organizator i izvršitelj,  u dogovoru s vlasnicima kafića, u njihove objekte postavio aparate, koje je prethodno priredio tako da rade kao automati za igre na sreću, od čega su dobit dijelili po pola. Do sada je oduzeto sedam aparata, sedam kućišta, razni elektronički sklopovi za preinake.

Igre na sreću priređivali su suprotno Zakonu o igrama na sreću, bez dozvole Ministarstva financija te su tako stjecali protupravnu imovinsku korist i ostvarili obilježja kaznenih djela organiziranog kriminaliteta - nedozvoljenih igara za sreću.

U tijeku su daljnji izvidi kako bi se prikupili dodatni dokazi i druga saznanja značajna za kazneni postupak, a kaznena prijava sa svim dokazima bit će dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu, rekao je Horvat te je novinarski upit potvrdio da je osumnjičeni 38-godišnjak recidivist po istim kaznenim djelima. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater