policija upozorava

Ne nasjedajte: Prevaranti šalju lažne SMS poruke predstavljajući se kao dostavne službe. Donosimo slučaj jedne Puljanke

| Autor: Petra Stefanović
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U redakciju Glasa Istre se javila čitateljica iz Pule sa screenshotovima lažnih SMS poruka s nepoznatih e-mail adresa, a u kojima stoji da je pokušano isporučiti naručene pakete no bezuspješno.

U istoj poruci se nalazi i link na koji se primatelja upućuje da klikne kako bi se "potvrdili podaci", no to je samo još jedna u nizu internetskih prevara kojima prevaranti pokušavaju prikupiti podatke o bankovnim karticama kako bi povukli sredstva s bankovnih računa.

ScreenshotScreenshot

Čitateljica je također napomenula da ovo nije prvi put da je dobila takvu SMS poruku, te da joj te poruke najčešće stižu nekoliko trenutaka nakon stvarne službene obavijesti dostavne službe.

Screenshotove smo proslijedili Policijskoj upravi istarskoj, iz koje smo dobili sljedeći odgovor:

"Ne vodimo posebnu evidenciju prijevara povezanih s dostavnim službama, ali možemo potvrditi da je praćenjem stanja sigurnosti na području Policijske uprave istarske zamijećen i takav pojavni oblik prijevare.

Ove su godine u prvih jedanaest mjeseci evidentirana 103 kaznena djela prijevare i 64 kaznenih djela računalne prijevare, dok su u istom razdoblju prošle godine evidentirana 74 kaznena djela prijevare i 79 kaznenih djela računalne prijevare.

Kada je riječ o spomenutom obliku prijevare, u pravilu građani dobiju poruku, navodno od dostavne službe, u kojoj se navodi da isporuka nije moguća te se traži unos dodatnih podataka putem poveznice u poruci.

Događalo se da građani, ništa ne sluteći, s obzirom da očekuju dostavu, ispune podatke, uključujući i podatke s bankovne kartice, nakon čega bi primijetili da im je s računa skinut novac.  

Policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca.

Isto tako, podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju", saznajemo iz Ureda načelnika PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of