SLUČAJ PRANJA NOVCA

Jedan od trojice Slovenaca kojima je sud u Istri blokirao nekretnine je "kralj steroida". Taj čovjek je okretao desetke milijune dolara 

| Autor: Glas Istre
Mihael Karner / Sud u Puli

Mihael Karner / Sud u Puli


Jedan od trojice slovenskih državljana kojima je pulski Županijski sud na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva blokirao 1,5 milijuna eura vrijedne nekretnine je Mihael Karner (48), slovenski "kralj steroida", piše Jutarnji list.

On je u Americi poznat kao diler anaboličkih steroida kojeg su Amerikanci optužili da je od 2000. uprihodovao više od 50 milijuna dolara na ilegalnoj prodaji putem interneta.

Kako je priopćilo pulsko Općinsko državno odvjetništvo, rješenje o provođenju istrage protiv trojice slovenskih državljana, rođenih 1976., 1974. i 1975. godine zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili, okrivljeni 47-godišnjak kazneno djelo protiv gospodarstva pranjem novca iz članka 265. stavak 1., 2., 3. i 5. Kaznenog zakona, a okrivljeni 49-godišnjak i 48-godišnjak svaki jedno kazneno djelo protiv gospodarstva pranjem novca iz članka 265. stavak 1., 2. i 5. KZ-a.

Sumnja se da su okrivljenici od 2002. do veljače 2022., radi prikrivanja nezakonitog porijekla imovinske koristi velike vrijednosti, koju su okrivljeni 49-godišnjak i 48-godišnjak ostvarili počinjenjem kaznenih djela na području SAD, prvo novac uplaćivali na bankovne račune 49-godišnjaka i 48-godišnjaka ili bankovne račune trgovačkih društava koje su oni prethodno osnovali, kao i da je 48-godišnjak veće novčane iznose uplaćivao i na bankovni račun 47-godišnjaka.

Potom su trojica okrivljenika od 2002. do 2010. godine, na području Istre i Kvarnera, s tako uplaćenim novcem na bankovnim računima kupili veći broj nekretnina u svoje ime ili u ime trgovačkih društava koje su osnovali, ukupne vrijednosti od najmanje 1,5 miljuna eura.

Osnovano se sumnja i da su tako stečene nekretnine na području Istre i Kvarnera, od 2010. do 2022. godine, prodavali i novac stečen prodajom zadržali za sebe te su na taj način prikrili pravu prirodu, podrijetlo i postojanje vlasništva na imovinskoj koristi koju su ostvarili kaznenim djelom.

Mihael Karner je prije destak godina stavljen na popis osoba protiv kojih je SAD uveo stroge sankcije i određena je zapljena njihove imovine. Odluku je potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama. Karner se tako našao u društvu organizacija i pojedinaca iz Latinske Amerike i Afganistana.

Kako je tada pisalo ljubljansko Delo, Karnera je državno odvjetništvo u američkoj saveznoj državi Massachusetts sumnjičilo da je šef međunarodne organizacije koja se bavi ilegalnom prodajom anaboličkih steroida putem interneta.

Kako je nedavno objavio portal 24 Ur, Karnerovo je ime na američkoj tjeralici, no kako Slovenija nema sporazum o predaji sa SAD-om, on u Sloveniji "živi potpuno sigurno".

Isti je medij u veljači pisao da Karner gradi i luksuzno stambeno naselje - urbanu oazu u kojoj će budućim vlasnicima stanova na raspolaganju biti fitness, wellness sa saunama i bazenom te praonica bicikala i vinski podrum.

Na prostoru nekadašnje tvornice Tovil trebalo bi se izgraditi oko 150 novih stanova.

Na internetu se može naći i priopćenje DEA-e, američke agencije za suzbijanje zlouporabe narkotika, objavljeno 2019. godine, a gdje se navodi kako "organizacija Karner" kontrolira više od 200 internetskih stranica koje se koriste za oglašavanje i prodaju njihovih steroida.

Karnera i njegovu suprugu Alenku krajem 2011. godine uhitila je austrijska je policija u njihovoj superluksuznoj vili u blizini poznatog skijaškog centra Bad Kleinkirchheim u Austriji.

Osim o superluksuznoj vili u Koruškoj u kojoj su bili uhićeni krajem 2011. godine dvije godine kasnije u izvještajima o Karneru spominjalo se i da je vlasnik luksuzne vile u Lovranu, ali nije poznato je li ona na popisu blokirane imovine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter