OTKRIVAMO POZADINU OPTUŽNICE PROTIV LIJEČNICE I DVA TEHNIČARA OB PULA

Mladi Puljanin došao na psihijatriju i dva sata kasnije počinio samoubojstvo. Osoblje mu navodno nije dalo nikakvu terapiju, niti su pratili što se s njime događa

| Autor: Doria MOHOROVIĆ, Helena MOSTARKIĆ GOBBO i Marina VUKŠIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Na Općinskom sudu u Puli rasplitat će se tragedija koja se u ljeto 2020. godine dogodila na Odjelu psihijatrije pulske bolnice. Naime, jedna liječnica (42) i dvoje medicinskih tehničara s tog odjela, 35-godišnjak i 56-godišnjak, optuženi su da su 26. srpnja te godine iz nehaja počinili kazneno djelo nesavjesnog liječenja koje je za posljedicu imalo tragičnu smrt 31-godišnjeg pacijenta iz Pule. Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem, a koje je počinjeno ih nehaja, predviđena je kazna zatvora do osam godina.

Konkretno, liječnici se na teret stavlja da nije provela potrebne mjere prevencije, dijagnostike i liječenja, kao i da je propustila kontrolirati pacijenta, zbog čega mu je propustila odrediti obvezno uzimanje terapije.

Dvojicu medicinskih tehničara koji su tada bili u smjeni tereti se da propustili obavljati stalni nadzor nad pacijentom pa su propustili i obavijestiti liječnika o pogoršanju njegovog stanja. Propusti okrivljenika su, navodi se u službeno objavljenoj skraćenoj verziji optužnice, doveli do pogoršanja bolesti 31-godišnjeg i smrtnog ishoda. Naime, muškarac je na odjelu počinio samoubojstvo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum