SLUČAJ MANDRAČ

Policijska uprava Istarske županije: "Utvrđene činjenice i okolnosti idu u prilog verziji u kojoj je mladić pao s bicikla"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Oglasila se policija u vezi slučaja moguće tučnjave, ozljeđivanja mladića iz Pule na Mandraču.

Prema do sada utvrđenome - Policijska uprava Istarske županije smatra da nije došlo do napada na mladića, odnosno da je riječ o nesretnom slučaju.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti: 

"Služba općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske provela je, u suradnji s Postajom prometne policije Pula i Policijskom postajom Pula, čitav niz mjera i radnji kako bi istražila okolnosti pronalaska i ozljeđivanja mladića na Mandraču.

Do sada provedenim izvidima policija ne može tvrditi kako je na štetu maloljetnog hrvatskog državljanina počinjeno kazneno djelo, već utvrđene činjenice i okolnosti idu u prilog verziji u kojoj je mladić pao s bicikla. 

Radi objektivnog informiranja javnosti, s obzirom na natpise pojedinih medija, o navodnom zataškavanju slučaja, donosimo kronologiju dosadašnjeg policijskog postupanja. 

Policija je 19. veljače oko 21.30 sati zaprimila dojavu hitne medicinske pomoći o padu biciklista koji je zadobio ozljede. Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici Postaje prometne policije Pula koji su obavili očevid te su na asfaltu pronašli trag struganja, jedan trag crvene boje nalik na krv i papirnati ubrus s tragovima crvene boje nalik na krv. Na mjestu događaja pronađen je i bicikl kojemu je prednji kotač ispao iz ležišta te ostao zaglavljen između prednje vilice bicikla i lijeve pedale bicikla. Na volanu su pronađeni tragovi struganja, kao i dijelu prednje vilice bicikla na poziciji prihvata osovine prednjeg kotača. Svi pronađeni tragovi ukazivali su kako je riječ o padu s bicikla.

Što se tiče ozljeda koje je na glavi zadobio ozlijeđeni mladić, sve ozlijede nalaze se isključivo na licu. Od drugih ozljeda na tijelu vidljive su bile jedino još strugotine na dlanovima, koje također ukazuju na pad s bicikla.

U daljnjem radu odnosno u nastavku kriminalističkog istraživanja policija će predložiti i kombinirano prometno-tehničko vještačenje bicikla i sudsko medicinsko-vještačenje nastalih ozljeda. 

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije o navodnom sukobu između dviju maloljetnih skupina i prijetnjama koje je zaprimilo te večeri društvo ozlijeđenog mladića, važno je napomenuti da je policija provodila kriminalističko istraživanje i na te okolnosti, uz utvrđivanje dinamike ozljeđivanja. 

Što se tiče prijave prijetnji, utvrđeno je kako je prijatelj ozlijeđenog te večeri zaprimio nekoliko poziva maloljetnika iz druge skupine, koji mu je uputio prijeteće riječi zbog ranijih nesuglasica. Također je utvrđeno kako su se mladići obje skupine putem telefona međusobno vrijeđali i pozivali na fizički sukob. No, sve mjere koje su policijski službenici proveli do sada pokazale su da do sukoba nije došlo.

Policijski službenici su tijekom tog dijela kriminalističkog istraživanja obavili preko 40 razgovora i pregledali su snimke kamera s više lokacija u gradu kako bi se utvrdilo kretanje svih uključenih osoba prije i nakon pronalaska ozlijeđenog mladića. Svim provedenim radnjama utvrđeno je kako se skupina mladića koju se povezivalo s navodnim napadom nalazila na drugom mjestu u trenutku kada je mladić pao s bicikla.

U vezi prijetnji koje je prijatelj ozlijeđenog mladića zaprimio, policija je kriminalističkim istraživanjem obuhvatila sve osobe čija su se imena pojavila tijekom provođenja izvida. Zbog sumnje da je jedan maloljetnik počinio kazneno djelo prijetnje, policija će o tome dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Napominjemo da je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem isključena odgovornost osam osoba, a među njima je i član obitelji policijskog službenika.

Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje na okolnosti prijetnji, pogotovo s obzirom na činjenicu da je nakon medijskih natpisa o navodnom premlaćivanju mladića još pet osoba prijavilo da im se prijetilo u cilju odmazde. Policija je tijekom vikenda u pritvorsku jedinicu policije privela jednog od maloljetnika i utvrdila da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu tri osobe, a daljnja kriminalistička istraživanja se nastavljaju.

Napominjemo da policija zbog zakonskih propisa, s obzirom na to da se radilo o događaju u koji su uključeni maloljetnici, nije mogla javno iznositi sve informacije o tome koje se sve radnje poduzimaju, a što je u javnom prostoru iskorišteno za plasiranja priče da policijski službenici ne rade profesionalno svoj posao ili da nešto žele ''zataškati''. Upravo suprotno, iz dokumentacije koja će biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu jasno će se vidjeti opseg, temeljitost, pravilnost i zakonitost policijskog postupka, a interes i dužnost policije je utvrditi sve okolnosti i činjenice i to dinamikom koja ne ugrožava kvalitetu radnji koje se poduzimaju.  

Koristimo i ovu priliku apelirati na objektivnost u izvješćivanju javnosti u sličnim događajima, pogotovo kada su uključene maloljetne osobe. Odgovornost je sviju, pa i medija, da svojim postupanjima spriječimo sekundarnu viktimizaciju, ali i da u ovakvim situacijama povišenih tenzija među mladima svojim profesionalnim postupcima utječemo na smirivanje tenzija i preveniranje eventualnih daljnjih protupravnih ponašanja vezanih za ovaj slučaj", istaknuli su iz PU istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater