UZNEMIRENA CIJELA ZEMLJA

Poznat je vjerojatan razlog za masovne dojave o bombama na hrvatskim sudovima, među kojima je i više sudova u Istri

| Autor: Glas Istre
Sud u Puli danas (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sud u Puli danas (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Dojave o bombama na hrvatskim sudovima krenule se jutros oko 9 sati, a prva prijetnja mailom upućena je na Vrhovni sud u Zagrebu, gdje danas boravi delegacija Vrhovnog suda Ukrajine, piše Jutarnji list.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdili su da suci Vrhovnog suda Ukrajine danas i sutra borave u Hrvatskoj. Prvo će danas biti na Vrhovnom sudu u Zagrebu, a sutra su na sastanku u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Prva dojava je stigla 20-ak minuta nakon što su Ukrajinci došli na sud.

Prošli tjedan su ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, kao i na niz drugih njihovih ambasada u svijetu, stigla "krvava" pisma sa životinjskim očima, a u Španjolskoj je i eksplodiralo jedno pismo-bomba. Među ostalim, jedno od pisama stiglo je i u ured španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Suci Vrhovnog suda Ukrajine, kažu u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave, izrazili su želju da razgovaraju kako u vrijeme rata održati funkcioniranje pravosudnog sustava u skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Europska konvencija u članku šestom navodi pravo na pošteno suđenje, a funkcioniranje pravosudnog sustava nije lako za ostvariti u ratno vrijeme kada je velik dio zemlje okupiran. Hrvatska i s time ima iskustva u Domovinskom ratu devedesetih pa će hrvatski sugovornici ukrajinskim kolegama tu biti korisni.

Dojave o bombama nakon Vrhovnog suda počele su stizati i na druge hrvatske sudove. Prvo Visoki kazneni sud u Zagrebu, a potom i na sudove u Splitu, Karlovcu, Sisku, Velikoj Gorici.

Svi su sudovi evakuirani, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a policija provjerava o čemu se radi i ima li stvarne opasnosti.

U Istri, dojave su došle na sudove u Puli, Pazinu, Labinu, Bujama i Poreču.

Pregledom svih lokacija nisu potvrđeni navodi o eksplozivnim napravama, javila je PU istarska.

Također, saznajemo da je dojava o bombi bila i u Max Cityju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum