NEVIĐENI NEMAR

Slučaj doma na Novoj Verudi poprima nadrealne razmjere. Unutra je bilo osmero nemoćnih štićenika, a žena koja je radila s njima nije imala pojma ni kako se zovu

| Autor: Marcello ROSANDA
Snimio Dejan ŠTIFANIĆ

Snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Slučaj Doma za stare i nemoćne osobe "Meri" na Novoj Verudi, u koji je danas došla policija, poprima sve nevjerojatnija obilježja. 

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pojašnjava za Glas Istre da su njihovi inspektori 30. studenog provodili kontrolu u trgovačkom društvu Vila Poldrugovac j.d.o.o., a stvari su tada poprimile pomalo nadrealne karakteristike.

"Nadzor je proveden jer je izvršnim rješenjem iz srpnja 2022. tom trgovačkom društvu zabranjen rad iz razloga što nije ishodilo rješenje o ispunjavanju mjerila za pružanje socijalnih usluga.

Prilikom nadzora je utvrđeno da se u objektu i dalje pruža usluga smještaja za osam starijih i teško bolesnih odraslih osoba. Od njih osam, troje je bilo nepokretno i težeg zdravstvenog stanja.

U objektu je zatečena samo majka direktorice koja je navela kako skrbi o korisnicima (kuha im, radi njegu, čisti) te nije službenim osobama omogućila uvid u dokumentaciju o korisnicima, zdravstvenu dokumentaciju, niti je znala njihove osobne podatke.

Za dvije korisnice nije bilo moguće uopće utvrditi identitet, zbog čega je u kasnim poslijepodnevnim satima istog dana (jučer, 30. studenoga) zatražena i asistencija policije, te je opet obavljen inspekcijski nadzor u pratnji policijskih službenika.

Zbog činjenice da nije bilo moguće izvršiti uvid u dokumentaciju korisnika niti bilo kakve podatke o njima, te kako nije bilo moguće utvrditi kvalitetu skrbi, procijenjeno je kako postoji potencijalna ugroza, pogotovo za tri dementne nepokretne osobe. Nadležnom CZSS Pula je istoga dana u kasnim popodnevnim satima upućen dopis zbog potrebe žurnog izmještanja korisnika s obzirom na zatečeno stanje i činjenicu da se u objektu ilegalno pružaju usluge smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe.

Nastavno na navedeno, 1. prosinca 2022. su u suradnji s policijskim službenicima PP Pula i nadležnim CZSS-om Pula izmještene sve korisnica u druge domove (6 korisnica) i u kućanstva članova njihovih obitelji (2 korisnice)", piše u dopisu Ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini