(Pexels)
Slana zobena kaša možda zvuči kao neobičan eksperiment, ali jednom kad je probate, teško ćete se vratiti na klasičnu verziju.
Neočekivani jesenski trik s zobenom kašom koji mijenja sve što ste mislili o doručku
Ako svoju jutarnju zobenu kašu obično začinite cimetom, medom ili voćem, pripremite se na iznenađenje: zobena kaša ne mora biti slatka. Najnoviji kulinarski trend koji preuzima TikTok i jesenske kuhinje je slana zobena kaša.
Ovaj "plot twist" u doručku spaja sve što volimo o zobenim pahuljicama – kremastu teksturu, toplinu i brzinu pripreme – s bogatim, umami okusima koji podsjećaju na rižoto, juhu ili pak slani doručak iz kafića.
Radi se o zobenoj kaši pripremljenoj na uobičajen način, ali umjesto šećera i voća dodaju se slani sastojci, poput sojinog umaka, mladog luka, jaja na oko, pa čak i nekoliko kapi sezamovog ulja ili ljutog umaka.
Zob se može kuhati u povrtnom ili pilećem temeljcu umjesto vode, što joj daje dubinu okusa i savršeno kremastu strukturu.
Za osnovnu verziju trebat će vam:
Skuhajte zobene pahuljice u temeljcu dok ne postanu kremaste. Pred kraj dodajte malo sojinog umaka, prstohvat papra i nasjeckani mladi luk. Sve dobro promiješajte i prelijte jajetom na oko.
(Pexels)
Na papiru, kombinacija zobene kaše i sojinog umaka zvuči neobično, ali u praksi itekako ima smisla. Kaša je neutralna i nježna, pa odlično upija okuse začina. Soja i papar daju slani ton, jaje kremastu teksturu, a mladi luk svježinu.
Rezultat je toplo, hranjivo i uravnoteženo jelo koje je istovremeno i doručak i comfort food. Idealan obrok za one jutarnje sate kad želite nešto više od uobičajenih pahuljica s voćem, ali nemate vremena kuhati složeno jelo.
Slana zobena kaša je beskrajno prilagodljiva. Možete dodati: