slana zobena kaša

Zamijenite kalsičan način pripreme doručka s novim pristupom

| Autor: M. Č.
(Pexels)

(Pexels)


Slana zobena kaša možda zvuči kao neobičan eksperiment, ali jednom kad je probate, teško ćete se vratiti na klasičnu verziju.

Neočekivani jesenski trik s zobenom kašom koji mijenja sve što ste mislili o doručku
Ako svoju jutarnju zobenu kašu obično začinite cimetom, medom ili voćem, pripremite se na iznenađenje: zobena kaša ne mora biti slatka. Najnoviji kulinarski trend koji preuzima TikTok i jesenske kuhinje je slana zobena kaša.

Ovaj "plot twist" u doručku spaja sve što volimo o zobenim pahuljicama – kremastu teksturu, toplinu i brzinu pripreme – s bogatim, umami okusima koji podsjećaju na rižoto, juhu ili pak slani doručak iz kafića.

Što je zapravo slana zobena kaša?

Radi se o zobenoj kaši pripremljenoj na uobičajen način, ali umjesto šećera i voća dodaju se slani sastojci, poput sojinog umaka, mladog luka, jaja na oko, pa čak i nekoliko kapi sezamovog ulja ili ljutog umaka.

Zob se može kuhati u povrtnom ili pilećem temeljcu umjesto vode, što joj daje dubinu okusa i savršeno kremastu strukturu.

Kako napraviti slanu zobenu kašu

Za osnovnu verziju trebat će vam:

  • zobene pahuljice
  • povrtni ili pileći temeljac (umjesto vode)
  • soja umak
  • bijeli papar
  • svježi mladi luk
  • jaje na oko


Skuhajte zobene pahuljice u temeljcu dok ne postanu kremaste. Pred kraj dodajte malo sojinog umaka, prstohvat papra i nasjeckani mladi luk. Sve dobro promiješajte i prelijte jajetom na oko.

(Pexels)(Pexels)

Zašto funkcionira

Na papiru, kombinacija zobene kaše i sojinog umaka zvuči neobično, ali u praksi itekako ima smisla. Kaša je neutralna i nježna, pa odlično upija okuse začina. Soja i papar daju slani ton, jaje kremastu teksturu, a mladi luk svježinu.

Rezultat je toplo, hranjivo i uravnoteženo jelo koje je istovremeno i doručak i comfort food. Idealan obrok za one jutarnje sate kad želite nešto više od uobičajenih pahuljica s voćem, ali nemate vremena kuhati složeno jelo.

Ideje za nadogradnju

Slana zobena kaša je beskrajno prilagodljiva. Možete dodati:

  • gljive i češnjak za zemljani okus
  • sir i jaje za kremastu, bogatu verziju
  • avokado, kimchi ili pečenu slaninu za jači doručak
    ili čak ostatke povrća ili mesa iz večere – ništa se ne baca

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama