Ilustracija (Pexels)
Meso je odavno dio ljudske prehrane i iako danas ima više vegetarijanaca i vegana, većina ljudi i dalje ga svakodnevno konzumira. Budući da je mnogima glavni dio obroka, ponekad se i ne propituje kako redovito jedenje mesa utječe na zdravlje, osobito na zdravlje srca.
Ipak, kardiologinja dr. Joyce Oen-Hsiao objašnjava da meso, iako je bogato proteinima i željezom, može povećati rizik od problema poput bolesti srca, upala pluća i dijabetesa. "Prehrana temeljena na biljkama donosi najviše koristi jer u biljkama nema masnoća i jer su općenito bogate vlaknima, što također pomaže u snižavanju kolesterola", ističe za Parade. Upozorava i da kod osoba koje ipak jedu meso treba povećati unos povrća, cjelovitih žitarica i voća te smanjiti količinu crvenog i masnijeg mesa.
Upravo zato navodi da postoje dvije vrste mesa koje najviše štete srcu. Prva je crveno meso, osobito masniji komadi, za koje dr. Oen-Hsiao kaže: "Ove su vrste mesa bogate zasićenim mastima, koje mogu povisiti LDL kolesterol." Objašnjava da se "loš kolesterol može taložiti u arterijama srca i mozga, stvarajući naslage koje s vremenom blokiraju protok krvi", što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Druga skupina su suhomesnati proizvodi i hrenovke, za koje ističe da "nisu zdravi jer imaju puno zasićenih masti i natrija", pri čemu višak natrija može uzrokovati visoki tlak i oticanje nogu.
Dr. Oen-Hsiao naglašava da previše crvenog mesa povećava rizik od raka i pretilosti, dok nitrati iz suhomesnatih proizvoda predstavljaju dodatni problem jer "taj je kemijski spoj povezan s povećanim rizikom od raka i visokog krvnog tlaka".
Podržava preporuke American Heart Associationa da se crveno meso smanji na male, nemasne porcije i samo šest posto dnevnih kalorija. Kao zdravije opcije navodi pečenu ili kuhanu perad bez kože i ribu, posebno losos i drugu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.