(Foto Prekratak dan)
Talijani tjesteninu s kiselim kupusom vole kombinirati s poprženom pancetom koja daje finu aromu. Ovo je jelo karakteristično za talijansku siromašnu kuhinju, odnosno umijeće pripreme finih jela od onoga što je sezonski, na raspolaganju i po prijateljskoj cijeni.
I dok se u imućnijim talijanskim domovima to jelo posipalo ribanim parmezanom, u štedljivijim kuhinjama se za hrskavu komponentu umjesto sira dodavao tajni sastojak -krušne mrvice. Isprobajte krpice sa zeljem na talijanski način, sjajnom receptu kada poželite nešto brzo, fino i nježno za budžet jer će vas sastojci za četvero koštati do pet eura., piše Punkufer.
Odvojite vanjske listove i unutarnju bijelu jezgru kupusa. Listove razdvojite i dobro ih operite. Narežite listove kupusa na komadiće veličine nokta.
Rasporedite pancetu po velikoj tavi za prženje i pustite da se mast otopi na srednjoj vatri. Kada se mast pancete otopila, po potrebi uklonite dio viška masnoće.
Stavite kuhati tjesteninu. Kupus dodajte u tavu s pancetom i pržite na jakoj vatri, miješajući.
Dodajte sol i malo čili pahuljica te često miješajte, dodajući maslinovo ulje i/ili vodu od kuhanja tjestenine po potrebi. Kad je tjestenina al dente dodajte je u tavu s kupusom i dobro promiješajte. Prema želji je prelijte maslinovim ulje i pospite krušnim mrvicama.