Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Krpice sa zeljem na talijanski način

| Autor: Glas Istre
(Foto Prekratak dan)

(Foto Prekratak dan)


Talijani tjesteninu s kiselim kupusom vole kombinirati s poprženom pancetom koja daje finu aromu. Ovo je jelo karakteristično za talijansku siromašnu kuhinju, odnosno umijeće pripreme finih jela od onoga što je sezonski, na raspolaganju i po prijateljskoj cijeni.

I dok se u imućnijim talijanskim domovima to jelo posipalo ribanim parmezanom, u štedljivijim kuhinjama se za hrskavu komponentu  umjesto sira dodavao tajni sastojak -krušne mrvice. Isprobajte krpice sa zeljem na talijanski način, sjajnom receptu kada poželite nešto brzo, fino i nježno za budžet jer će vas sastojci za četvero koštati do pet eura., piše Punkufer.

Tjestenina s kupusom - sastojci

  • 500 g sitne tjestenine (orecchiette)
  • 1 glavica kupusa
  • maslinovo ulje, čili, sol
  • 50 g tanko narezane pancete
  • krušne mrvice

Tjestenina s kupusom - priprema

Odvojite vanjske listove i unutarnju bijelu jezgru kupusa. Listove razdvojite i dobro ih operite. Narežite listove kupusa na komadiće veličine nokta.

Rasporedite pancetu po velikoj tavi za prženje i pustite da se mast otopi na srednjoj vatri. Kada se mast pancete otopila, po potrebi uklonite dio viška masnoće.

Stavite kuhati tjesteninu. Kupus dodajte u tavu s pancetom i pržite na jakoj vatri, miješajući.

Dodajte sol i malo čili pahuljica te često miješajte, dodajući maslinovo ulje i/ili vodu od kuhanja tjestenine po potrebi. Kad je tjestenina al dente dodajte je u tavu s kupusom i dobro promiješajte. Prema želji je prelijte maslinovim ulje i pospite krušnim mrvicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama