MORSKA KUŽINA:

RIBA UVIJEK DOBRODOŠLA - OSLIĆI NAS PRATE OD DJETINJSTVA - za djecu i odrasle


Nedavno me ugodno iznenadila susjeda, donijela mi je pun tanjur lijepih mladih oslića. Ne voli zamrzavati ribu, s čime se ja potpuno slažem, a dobili su ih punu kašeticu od prijatelja pa ona sada nosi

susjedima da se svi posladimo! Pogledah ih onako uredno složene na tanjuru (kao u škatuleti), sjajne srebrnkaste kože, i dok se vrata još nisu zatvorila a u zraku se moglo čuti moje iskreno zahvaljivanje, ja sam već razmišljala na koji ću ih način pripremiti.

Oslići su rado viđena riba za svakim stolom. Prate nas od ranog djetinjstva jer nema opasnih kostiju, a meso je izvrsne kakvoće - mekano, ukusno, podatno i sočno. Upravo stoga se preporučuje u prehrani djece i bolesnika. Mogu se pripremiti na različite načine: na lešo u izvrsnoj juhi, prženi ili pohani, u pećnici..., često se upotrebljavaju kao zamjena za skupi bakalar (na šugo ili na bijelo), a na ribarnicama ili većim prodavaonicama može se kupiti cijeli svjež ili pak filetiran pa čak i paniran. Kako navodi Wikipedia, diljem naše obale, a love se po čitavom Jadranu, ima razne nazive kao što su magarčić, mol, murluc, oslić, tovar, ugota. Izdvojila sam dva recepta iz časopisa Dobra hrana - jednu juhicu i začinjen s cherry rajčicama. Dobar tek!

Gusta juha od oslića i krumpira

Sastojci: 500 g filea oslića, 4 krumpira oguljena i izrezana na kockice, 2 velike zrele rajčice, 2 srednje glavice luka, 3 mrkve, 4 velike žlice ulja, 10 g sitno isjeckanog peršinovog lista, 2 velike žlice brašna, 2,5 dcl bijelog vina, 1,5 dcl vode, list lovora, sol, papar, 2-3 velike žlice slatkog vrhnja po želji. Priprema: Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckani luk i prodinstajte tri minute. Dodajte brašno i sve dobro izmiješajte. Rajčicu ogulite i izvadite sjemenke te nasjeckajte, mrkvu operite, ostružite i također narežite. Ubacite rajčicu i mrkvu na izdinstani luk i brašno, pa ulijte bijelo vino i vodu, posolite i popaprite te dodajte list lovora. Dobro promiješajte i kuhajte pet minuta. Krumpir ogulite i narežite na kockice, ubacite ga u mješavinu te kuhajte sve zajedno dvadeset minuta. Nakon toga dodajte file oslića kojeg ste izrezali na manje komade. Kuhajte na laganoj vatri još desetak minuta, dodajte slatko vrhnje ako želite i odmah servirajte. Juha je gusta pa ju možete jesti samu uz kruh.

Zapečeni oslić s cherry rajčicama

Sastojci: 2 oslića srednje veličine, 6-8 cherry rajčica, 1 mladi češnjak, pola nešpricanog limuna, 1,5 dcl bijelog vina, maslinovo ulje, 1 žlica krušnih mrvica, ribani parmezan, timijan, ružmarin, sol i papar. Priprema: Osliće očistite, odstranite im glave ili zamolite da

to za vas učine u ribarnici. Ako su oslići veći, svaki isjeckajte na dva komada. Osliće posolite i popaprite pa stavite u posudu za pečenje, naokolo poslažite cherry rajčice, grančicu ružmarina, timijan, limun (obavezno nešprican) narezan na kolutove, te češnjak narezan na kolutiće (i bijeli i zeleni dio češnjaka). Prelijte maslinovim uljem i bijelim vinom te pecite pod folijom oko pola sata. Maknite tada foliju te pospite ribu mješavinom krušnih mrvica i parmezana i pustite se sve skupa zapeče. Ribu servirajte sa lisnatom salatom kojoj pridodajte nasjeckani mladi luk. Začinite kvasinom i maslinovim uljem. (V. MEDVEDEC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater