60. VENECIJANSKI BIJENALE

Vodnjanska Apoteka jedan od organizatora Hrvatskog paviljona

| Autor: Vanesa Begić
Biennale ulazi u svoje 60. izdanje (Snimio: Vedran Karuza)

Biennale ulazi u svoje 60. izdanje (Snimio: Vedran Karuza)


Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost pozivaju na službeno otvorenje Hrvatskog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia u petak, 19. travnja u 15 sati, kada će se »Priručnim sredstvima« predstaviti Vlatka Horvat.

Razmjena i susret

- Odgovarajući na temu Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti »Stranieri Ovunque« – Stranci posvuda, kustosa Adriana Pedrose, projekt umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonie Majače osmišljen za Hrvatski paviljon, postojat će kao dinamična akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive »kao stranci«. Reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore iz različitih perspektiva, projekt se kroz izložbu realizira kao zanimljiva, intimna, društvena i performativna razmjena koja se odvija tijekom čitavog trajanja Venecijanskog bijenala 2024. Izložba u središtu projekta kontinuirano će se proizvoditi kroz procese susreta i razmjena. Umjetnica Vlatka Horvat pozvala je umjetnike i umjetnice koji žive u dijaspori na uključivanje u niz uzajamnih razmjena umjetničkih radova i drugih materijala, a sve će se razmjene odviti između Venecije i drugih lokacija improviziranim sredstvima – putem brojnih prijatelja, putnika i stranaca koji će kao kuriri neformalno sudjelovati na realizaciji izložbe, navedeno je u najavi.

Smješten unutar intimnog prostora Fabrice 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio, Hrvatski paviljon predstavljat će dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice tijekom Venecijanskog bijenala 2024.

Projekt će biti popraćen dvjema publikacijama koje su uredile Vlatka Horvat, Antonia Majača i Kate Sutton. Projektna čitanka s novonaručenim tekstovima Ivane Bago, Anne Boyer, Season Butler, Tima Etchellsa, Aleksandra Hemona, Massimiliana Mollone, Haruna Morrisona, Giulie Palladini, Lare Pawson, Noémie Solomon i Što, kako i za koga/ WHW bit će svim posjetiteljima dostupna u paviljonu za vrijeme trajanja izložbe. Katalog će biti objavljen u jesen 2024.

Naručitelj projekta za Hrvatski paviljon na 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt provodi Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana.

Projekt se realizira uz velikodušnu potporu Zaklade Luma. Dodatnu podršku pružaju Epson, Prostoria, Centrala i Unstable Object.

Forme izražavanja

Vlatka Horvat je umjetnica koja u svom radu koristi različite medije i forme izražavanja – od skulpture, instalacije, crteža, kolaža i fotografije do performansa, videa, pisanja i izdavaštva. Izlagala je u brojnim muzejskim i galerijskim institucijama, među kojima se ističu Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, PEER (London), Kunsthalle Wien (Beč), Hessel Museum – Bard Center for Curatorial Studies (Annandale-on-Hudson, NY) i MoMA PS1 (New York). Njezini su radovi bili izloženi i u sklopu postava Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture 2018., te Aichi Triennale (Nagoya) i 11. Istanbul Biennale.

Antonia Majača, kustosica je povjesničarka umjetnosti, kustosica i spisateljica koja živi između Venecije i Berlina, a u svom radu objedinjuje povijest umjetnosti, političku filozofiju, kritičke medijske studije, političku epistemologiju tehnologije i intelektualnu povijest.

Vodnjanska Apoteka ima važnu ulogu što se logistike i dijela organizacije tiče, a podsjetimo da je prije točno deset godina otvorena izložba Vlatke Horvat u vodnjanskoj Apoteci i u tadašnjem pulskom Multimedijalnom centru Luka, također zahvaljujući zalaganju Branke Benčić. Vlatka Horvat predstavila se tada izložbom »Što ostaje« u vodnjanskoj Apoteci, a u MMC-u Luka izložbom »Prema planu«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater