dshv:

Subotičko i pulsko kazalište surađuju, no ignoriraju mjesne Hrvate

| Autor: Hina
INK / Narodno kazaliste u Subotici (Foto: Arhiva Glasa Istre / Snimio: Borna Jaksic/Pixsell)

INK / Narodno kazaliste u Subotici (Foto: Arhiva Glasa Istre / Snimio: Borna Jaksic/Pixsell)


Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) negativnim je u srijedu ocijenio suradnju pulskog i subotičkog kazališta na predstavi „Narodni poslanik“, koja je ostvarena dok se istodobno ignorira inicijativa o ponovnom osnutku Drame na hrvatskom u Subotici.

U Subotici je u ponedjeljak izvedena predstava "Narodni poslanik", poznatog srbijanskog komediografa Branislava Nušića, koja je nastala kao dio međunarodne koprodukcije Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Narodnog pozorišta/kazališta/Nepszinhaz Subotica.

U stranci hrvatske manjine u priopćenju ističu da međudržavna suradnja koja se ostvaruje bez uključenosti institucija i ustanova Hrvata u Vojvodini, „dodatno otežava, a gdjekad i obesmišljava ionako mukotrpna nastojanja na planu unapređenja vlastitih kulturnih praksi“ aludirajući na neuključivanje u tu suradnju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U tome kontekstu DSHV ističe kako su mjerodavne institucije hrvatske zajednice u drugoj polovici prošle godine podnijele pokrajinskim tijelima i gradu Subotici inicijativu za ponovni osnutak Drame na hrvatskom jeziku pri subotičkom Narodnom kazalištu.

Do sada međutim „nema nikakvog odgovora“, upozorava stranka i traži da se to „čim prije promijeni“ ili da se makar dobije primjeren odgovor.

„No, to nisu bili razlozi da profesionalno kazalište iz Hrvatske, Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, ostvaruje u isto vrijeme suradnju s Narodnim kazalištem u Subotici u koprodukciji kazališne predstave. Naravno, DSHV nije protiv suradnje u području kulture između dviju država, no ovakvi zajednički projekti, sagledani u kontekstu prilika koje smo naveli, nanose štetu inicijativama koje ovdašnje hrvatske institucije poduzimaju“, ističe DSHV.  

Njihov korijen se nalazi u činjenici velikog nepoznavanja (ne)prilika s kojima se Hrvati u Vojvodini suočavaju, navodi ta stranka.

„Kulturni prostor Hrvata u Vojvodini navikao je na previde u suradnji između kulturnih institucija iz Srbije i Hrvatske, napose u području tzv. visoke kulture, što za posljedicu ima širenje i učvršćivanje osjećaja nedostojnosti“, priopćio je  tim povodom DSHV.

Vodstvo hrvatske zajednice sredinom je 2023. predalo vojvođanskim pokrajinskim tijelima i gradu Subotici inicijativu za ponovni osnutak Drame na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu, koja je djelovala od drugog svjetskog rata do sredine pedesetih prošloga stoljeća, kada je ukinuta.

Prva predstava na hrvatskom u Subotici odigrana 1747., a u rujnu 1945. odlukom Autonomne pokrajine Vojvodine osnovano je Hrvatsko narodno kazalište, no ono je 1951. spojeno s mađarskim u jednu ustanovu pod nazivom Narodno pozorište – Népszinház.

U proteklih desetak godina bilo je nekoliko pokušaja obnove odnosno stvaranja uvjeta za pokretanje Drame na hrvatskom jeziku pri nekom profesionalnom kazalištu u Srbiji, no sve su zbog administrativnih prepreka ostale neostvarene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater