Europsko prvenstvo u judu

Prvi kreće Dani Klačar, sutra Robert Klačar i Družeta

(Foto HJS)

(Foto HJS)


Danas u zagrebačkoj Areni započinje seniorsko prvenstvo Europe u judu. Nastup je prijavilo 427 natjecatelja iz 47 zemalja, 240 judaša i 187 judašica, a Hrvatska se nalazi među sedam država koje su popunile dozvoljenu kvotu od 18 predstavnika, po devet u muškoj i ženskoj konkurenciji. Trećinu muške reprezentacije činit će Puljani, a predvodit će je izbornik Dean Ilić, trener Istarskog borca. U kategoriji do 66 kg, u kojoj je prijavljeno 29 judaša, oprobat će se 20-godišnji Dani Klačar, njegov četiri godine stariji brat Robert nastupit će u kategoriji do 73 kg, najbrojnijoj na europskoj smotri s 46 prijavljenih boraca, dok ih je tek trojica manje u kategoriji do 81 kg, u kojoj će se za što bolji plasman »potući« 27-godišnji Dominik Družeta.

Izbjeći "minu"

- Dani je mlad i ovo će mu biti prvo Europsko seniorsko prvenstvo koje je došlo kao nagrada za sve dobro što je dosad napravio. Pred njega nije stavljen nikakav rezultatski imperativ i ne treba osjećati pritisak. Od njega se jedino traži da se pokaže u najboljem svjetlu i da sve od sebe, a ako pritom uspije i proći kolo ili dva, bit će to odlično - rekao je Dean Ilić. - Što se tiče Dominika i Roberta, oni su zdravi, dobro su trenirali, odradili puno priprema tijekom ove godine i na prvenstvo dolaze u formi s kojom mogu napraviti dobar rezultat. Hoće li ga i ostvariti, ovisit će o puno faktora počevši od ždrijeba. Bitno će biti da odmah na startu ne nalete na neku »minu«. Ako izbjegnu u uvodnim borbama najteže moguće protivnike i dobro uđu u natjecanja, onda je sve moguće.

Da se dvojica Puljana nalaze u dobroj formi potvrđuju i njihovi rezultati na dva posljednja Europska kupa, održana u Rigi i Dubrovniku, na kojima je Družeta osvojio zlato i broncu, a stariji brat Klačar dvije bronce.

(Foto HJS)(Foto HJS)

- Stoji da to nisu bila natjecanja najviše kategorije, ali u muškom judu konkurencija je ogromna i želiš li osvojiti medalju na Europskom kupu, moraš biti dobar. Ako budeš na 80 posto, sigurno je nećeš uzeti, moraš biti na sto posto - decidiran je Ilić. - Ostvarili smo s tim natjecanjima točno ono što smo htjeli, jer je Robert na dva turnira imao 13 borbi, a Dominik 11. To je ono što nam je trebalo nakon lošeg perioda koji je ostao iza njih i ozljeda što su ih mučile, da se vrate u ritam natjecanja te smo dobili puno više nego da su otišli na neki Grand Slam, gdje bi možda prošli dva kola. Kad zaredaš s ranim ispadanjima, ne možeš uhvatiti ritam borbe i osloboditi se na natjecanju, na kojem je bitno biti opušten. Medalja je isto važna zbog glave, jer sve je drugačije kad se popneš na postolje. Dovoljno je sjetiti se 2017. godine, kad smo dio priprema odradili u Južnoj Americi gdje je Družeta nastupio na Panamerican Openima, slabijim natjecanjima od Europskih kupova. Uzeo je tamo dvije medalje, napunio se samopouzdanjem i potom stigao do medalje na Europskom prvenstvu u Varšavi.

Po medalju

Dani Klačar na tatami izlazi danas, Robert Klačar i Dominik Družeta sutra, a imat će Hrvatska u Zagrebu još jedan par braće, Marka i Zlatka Kumrića. Obojica će nastupiti u kategoriji do 100 kg, u kojoj stariji brat Zlatko zauzima 27. poziciju na svjetskog rang ljestvici i najbolje je rangirani hrvatski judaš.

- Od njega i Družete najviše očekujemo na ovom prvenstvu, na kojem bi me zadovoljila jedna medalja i jedan plasman do sedmog mjesta. Bio bi to dobar uspjeh - nije dvojio Ilić, koji se osvrnuo i na hrvatsku žensku reprezentaciju koju predvodi izbornik Vladimir Preradović. - Kod djevojaka su očekivanja velika. Nastupaju sve naše najbolje judašice od kojih se trenutačno četiri nalaze u normi za Olimpijske igre u Parizu, a i one koje su ispod crte su odlične. Realno, imamo pet-šest reprezentativki koje mogu konkurirati za medalju.

U nedjelju ekipno natjecanje

Zastor na 72. izdanje europske smotre spustit će se u nedjelju, kad je na rasporedu ekipno natjecanje. Ekipe će biti sastavljene od tri judaša i tri judašice. Kategorije su definirane te će se judaši boriti do 73 kg, do 90 kg i +90 kg, a judašice do 57 kg, do 70 kg i +70 kg.

- Bit će teško kod muškaraca, jer to nisu »naše« kategorije. Robert Klačar će biti predstavnik do 73 kg, a do 90 kg će nastupiti Josip Bulić koji definitivno ima kvalitetu da može svakog iznenaditi, ali još je mlad. Stoga ćemo mu priključiti Družetu, kojeg ćemo »gurnuti« u više kategoriju. Dosta toga će ovisiti o ždrijebu i natjecanje se može svakako rasplesti - istaknuo je Ilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of