trebalo bi ju dočekati 150000 ljudi

Olimpijska baklja u srijedu stiže u Marseille

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Olimpijska baklja će u srijedu, nakon 12 dana plovidbe brodom Belem koji je krenuo iz Grčke, pristati u Marseilleu gdje bi ju, prema procjenama, trebalo dočekati 150.000 ljudi.

Ovo je prvi put da plamen stiže u Francusku za Ljetne olimpijske igre, jer iako je Pariz već bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine, princip olimpijskog plamena je inauguriran tek 1928. 

Plamen je zapaljen 16. travnja u Olympiji, oko 100 dana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja). Nakon što pristane u srijedu, olimpijska baklja započet će svoje putovanje po Francuskoj u staroj luci Marseillea, drevnoj "Massaliji" utemeljenoj prije 2.600 godina od strane grčkih mornara.

Nakon silaska s broda prvi nositelj baklje u Francuskoj bit će francuski plivač Florent Manaudou. Četverostruki osvajač olimpijske medalje i zlatni na 50 metara slobodno 2012. u Londonu, i u Parizu će pokušati osvojiti novu medalju.

U antičkoj Olympiji 16. travnja upravo je njegova sestra Laure, također plivačica, olimpijska pobjednica i trostruka osvajačica medalje 2004. godine, bila prva francuska nositeljica baklje nakon paljenja plamena.

Nakon što plutajućom atletskom stazom stigne na kopno, Florent Manaudou krenut će prema Quai de la Fraternité, na kraju legendarnog Canebièrea, gdje će se oko 19.45 sati upaliti olimpijski kotao. 

Prije svega toga će Belem biti u središtu slavlja, s velikom pomorskom paradom u kojoj će ga pratiti 1.024 brod u luci Marseille. Oko 19 sati Belemov ulazak u Staru luku pozdravit će vatromet, Marseilleski filharmonijski orkestar i nezaobilazni "tifosi", navijači Olympiquea.

S obzirom da se u Staroj luci očekuje 150.000 ljudi, vlasti su odlučile rasporediti jaki sigurnosni sustav. U Marseilleu će biti mobilizirano više od 6.000 pripadnika policije, uključujući policajce iz elitnih Raid jedinica, stručnjake za razminiranje, pripadnike nautičkih brigada, zrakoplove Rafale i sustav protiv dronova.

Osim njih, na sigurnost će paziti i pripadnici snaga koji ovise o gradskoj vijećnici (vatrogasci, sigurnosno osoblje, komunalni policajci itd.), tako da će ukupan broj snaga reda biti 8.500 ljudi i premašit će one raspoređene u rujnu 2023. prilikom posjeta pape Franje.

U četvrtak navečer olimpijska vatra bit će zapaljena u kotlu ispred Stade Vélodromea, još jednog amblema mediteranskog grada. Potom će put nastaviti prema Parizu, gdje će olimpijski kotao biti zapaljen 26. srpnja, na dan svečanog otvaranja.  Baklja će proći kroz cijelu zemlju, uključujući i prekomorske teritorije  Zapadnu Indiju i Francusku Polineziju.

Paraolimpijski plamen, upaljen u Velikoj Britaniji, 28. kolovoza stiže u Pariz na Paraolimpijske igre (28. kolovoza – 8. rujna).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater