međunarodno sportsko akademsko natjecanje

Split će za četiri godine ugostiti Europske sveučilišne igre

| Autor: Hina
(Snimio: Goran Kovacic/Pixsell)

(Snimio: Goran Kovacic/Pixsell)


Grad Split sa svojom okolicom bit će domaćin devetom izdanju Europskih sveučilišnih igara, najvećeg višesportskog događaja svjetskog i europskog akademskog sporta u 2028. godini.

Split je izborio domaćinstvo 9. Europskim sveučilišnim igrama u portugalskom Aveiru kada je na sastanku Izvršnog odbora Europskog akademskog sportskog saveza (EUSA) pobijedila kandidature turskoga grada Manise te španjolske Granade.

Europske sveučilišne igre (ESI) održavat će se tijekom dva tjedna u srpnju 2028. godine, a okupit će više od pet tisuća natjecatelja s oko 400 sveučilišta iz 40-ak europskih zemalja koji će se natjecati u dvadeset i četiri sporta, a kroz dva će tjedna održavanja događaja u Splitu upisati više od 60 tisuća noćenja.
Potencijalni sudomaćini Europskih sveučilišnih igara uz Split su gradovi i općine Dugopolje, Kaštela, Klis, Makarska, Omiš, Podstrana, Sinj, Solin, Trogir i Vrlika, koji će ugostiti natjecanja u različitim sportovima na otvorenom i zatvorenom, kao i na vodi jer će Peručko jezero po prvi puta biti domaćin međunarodne sveučilišne utrke. Jedan od glavnih ciljeva ima dugoročno podizanje razine dostupnosti smještajnih kapaciteta u splitskim studentskim domovima s postojećih 1400 na oko 2600 kreveta. Pritom se u prvom planu ističu dva nova studentska doma na kampusu Visoka, dok se u smislu sveučilišne sportske infrastrukture ističe projekt Zapadni Kampus, koji je zamišljen kao jedinstvena sportsko-rekreacijska multifunkcionalna zona. Uz infrastrukturu koja je u prvom planu u budućnosti namijenjena i ostaje studentima, korist od organizacije Igara u Splitu imat će i brojni sportski objekti koji su izgrađeni povodom domaćinstva Mediteranskim igrama, a koji će 2028. godine ugostiti sportska nadmetanja na ESI.

Hrvatska je iskusan domaćin međunarodnim akademskim sportskim događajima, pri čemu se, uz brojna europska i svjetska sveučilišna natjecanja, osobito ističe treće izdanje Europskih sveučilišnih igara održanih u Zagrebu i Rijeci 2016. godine, čije je najistaknutije nasljeđe obnova studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje u Zagrebu, odnosno izgradnja novih studentskih domova na riječkom Kampusu.

Plan organizatora je da se natjecanja održe u ženskoj i muškoj konkurenciji u sljedećim sportovima: košarka 3x3, badminton, košarka, rukomet na pijesku, odbojka na pijesku, nogomet, futsal, rukomet, veslanje, stolni tenis, tenis i odbojka. Od borilačkih sportova u programu Igara 2028. Godine u Splitu naći će se judo, karate, kickboxing i tekvondo, a od preostalih sportova tu su još šah, orijentacijsko trčanje, padel, ragbi 7, sportsko penjanje, vaterpolo, jedrenje, plivanje i para plivanje.

Nositelj domaćinstva Europskih sveučilišnih igara 2028. godine je Hrvatski akademski sportski savez, u partnerstvu s Vladom Republike Hrvatske, Ministarstvom turizma i sporta, Gradom Splitom, Sveučilištem u Splitu i Splitsko-dalmatinskom županijom, dok je nositelj organizacije Europskih sveučilišnih igara kao događaja Europski akademski sportski savez (European University Sports Association – EUSA).


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum