POVRATAK NA TATAMI

Judaš Dominik Družeta, i njegov trener Dean Ilić, počeli s treninzima u Pattinaggiju: OVO JE TEK PRIPREMA ZA ONO ŠTO SLIJEDI

| Autor: Ivica CEROVAC
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Svrha ovoga što ćemo sada raditi je da kad jednog dana krenemo s pravim treninzima tranzicija na ozbiljan rad bude puno brža, a ne da Družeti treba mjesec dana da uhvati željeni ritam, rekao je trener Dean Ilić

Nacionalni stožer civilne zaštite od ponedjeljka je dopustio povratak treninzima vrhunskim sportašima u pojedinačnim sportovima. Takvih je u Istri 19, od čega osam spadaju u prvu, a jedanaest u drugu kategoriju. Među tih osam "prvokategornika", nalazi se i judaš Istarskog borca Dominik Družeta, koji sa svojim trenerom Deanom Ilićem, ujedno i izbornikom svih hrvatskih muških reprezentacija, opet može vježbati u maloj dvorani u Pattinaggiju.

Osnovne stvari

- Zbog restriktivnih pravila koja su i dalje na snazi, ne mogu Družeti osigurati trening partnera i stoga ću ja raditi s njim koliko je to u mojoj moći. Za početak, naglasak će biti na nekim osnovnim judaškim stvarima, poput "ulazaka", bacanja i borbe u parteru, a za dalje trebamo najprije vidjeti koliko će ova situacija potrajati. Vidim da ublažavanje ovih restrikcija ide brzo, pa se nadam da će se to odraziti i na sport te nam omogućiti da treninzima priključimo i ostale članove kluba, čime bi i Družeti bilo lakše. No, to su tek moja nagađanja, rekao je Dean Ilić. - U ovom trenutku, najvažnije mi je da mu se vrati osjećaj za judo te treninzi u dvorani neće biti intenzivni, a nemaju niti razloga biti, kad nemamo pojma kad će natjecanja krenuti. Stoga ćemo se i dalje bazirati na kondicijskoj pripremi, dok ćemo judo vježbati triput tjedno, tek toliko da ga osjeti. Svrha ovoga što ćemo sada raditi je da kad jednog dana krenemo s pravim treninzima tranzicija na ozbiljan rad bude puno brža, a ne da mu treba mjesec dana da uhvati željeni ritam. Možemo reći da je ovo tek priprema za ono što slijedi, ali uz jedan mali problem, da ne znamo kad će to što slijedi krenuti.

I ostali hrvatski klubovi nalaze se u sličnoj situaciji, a niti u drugim zemljama nije bajno vrijeme za ozbiljno bavljenje sportom.

- U Hrvatskoj se ovog tjedna krenulo lagano s judom, ali sve klubove muči isti problem, a to je da u ovom rangu imaju jednog, eventualno dvojicu judaša, pa nemaju partnera za njih. Nema kod nas klubova koji imaju dovoljan broj sportaša te kategorije da bi mogli trenirati zajedno, pa da se onda napravi kvalitetan trening. No, čak i da postoji neki takav, s obzirom na mjere koje su na snazi, na treningu se judaši ne bi mogli izmjenjivati u borbi, već bi morali raditi stalno u paru s istim protivnikom i pritom držati distancu od sljedećeg para. Uvjeti su to u kojima se ne može napraviti normalan trening i sve ovo što mi sada radimo je tek pokušaj adaptacije na stanje koje vlada, istaknuo je Ilić. - Što se tiče situacije u drugim državama, čuo sam se ovih dana s kolegom u Italiji gdje su još u većim problemima, jer se tek od ponedjeljka smiju maknuti malo dalje od kuće. Dosad im je bilo dopušteno da se udalje samo 500 metara, pa su bili jako ograničeni s kondicijskim treninzima napolju. U drugim zemljama varira, no rijetki su oni koji rade judo. Konkretno, znam da se od početka izbijanja epidemije najbolji judaši iz Kosova nalaze u izolaciji, odnosno svi su okupljeni na jednom mjestu gdje žive i treniraju. Možda ima još zemalja koje su se odlučile na tu opciju, ali s njima nisam upoznat, odnosno nitko o tome javno ne govori.

Olimpijske kvalifikacije

O datumu kad će turniri opet zaživjeti, u ovom se trenutku može samo nagađati.

- Europska judo federacija otkazala je sva natjecanja do kraja srpnja, ali za očekivati je da će pratiti svjetsku, koja je na svom kalendaru prekrižila i sve turnire u kolovozu. To bi moglo značiti da bi se u rujnu nešto trebalo početi događati, naravno ako se u međuvremenu ne dogodi nešto drugo što će uvjetovati nove promjene, pretpostavlja Ilić. - Donesena je službena odluka da će olimpijske kvalifikacije trajati do kraja svibnja 2021. godine i da će se do tada skupljati bodovi za Tokio, što nama ide na ruku, ali u ovom trenutku još uvijek ne znamo koliko će biti kvalifikacijskih turnira. Ako oni krenu odmah od jeseni, bila bi to odlična stvar za hrvatski judo, jer bi među njih upao i Grand Prix Zagreb, koji je dobio novi termin i održat će se od 18. do 20. rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum