GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Risotto alla Barbariga

| Autor: Glas Istre


Lijep je i sunčan dan. Otišao sam sa svojim sinom na zanimljiv podvig, romobilima na guranje, ne onima na baterije, otišli smo uz obalu na vožnju uz more od Fažane do Barbarige.

Tamo na kraju pješačke staze u Barbarigi raste motar. Vozeći se tako i odgurujući se od pješačke staze jurili smo osjećajući ugodan morski zrak pomiješan mirisom eteričnog bilja i usput bi tu i tamo izmijenili po neku riječ.

Stigli smo napokon i do kraja pješačke staze u Barbarigi. Iznad nas nalazilo se plavo nebo. Pored nas nalazilo se zelenkasto plavo more. Ispod nas ležali su bijeli morski oblutci s nekoliko zelenih mrlja koje je činio motar, aromatična biljka koja raste uz morsku obalu.

I dok je moj sin švicarskim nožićem "urezivao" svoje ime u bijelom drvenom deblu kojeg je more iznacilo na obalu, ja sam svojim japanskim džepnim nožićem brao motar. Berući motar upitao sam sam sebe - "Zašto kuham?". Odgovor iz moje podsvijesti izletio je sasvim automatski:

"Kada kuham prestanem razmišljati." O čemu prestanem razmišljati? "Jednostavno prestanem razmišljati i osječam se kao da sam dio svega unutar svoje svijesti i izvan nje u svemiru koji nas okružuje. To je jednostavan i močan osjećaj".

Dakle motar, cilj je napraviti "odličan jednostavan i močan" ručak za čiju sam inspiraciju morao zaroniti u dubinu svoje podsvijesti i u širinu svemira koji nas okružujue". Zanima li vas kako je to? Pogledajte i pročitajte ovaj recept.

Ako se usuđujete uživati u životu, izradite ga sami sebi i zaplovite prostranstvima vlastite podsvijesti pogonjeni vjetrovima eterike na jedru vašeg nepca, koje kombinacija sastojaka ovog recepta razvija dok se sljubljuje unutar vašeg duha.

Risotto alla BarbarigaRisotto alla Barbariga

Sastojci za jednu osobu

  • Jedna šaka riže tipa "arborio"
  • Cca. 15 dkg trešanja
  • Jedna šaka svježeg motara
  • Pola luka ljutike
  • Jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • 1/2 male čajne žličice cvijeta morske soli
  • 1/3 male čajne žličice papra

Priprema

Izvadite koščice iz trešnji pa ih bez koščica odložite u manju zdjelu. Narežite luk ljutiku na tanke kolutiće. Operite motar, ocijedite ga, pa ga oštrim nožem narežite na srednje sitne komade.

U tavi na vrelom maslinovom ulju tostirajte rižu uz konstantno miješanje. Kada riža dobije staklenkasti izgled, dodajte kolutiće ljutike. Nakon 1,5 do 2 minute prženja na laganoj vatri, uz konstantno miješanie dodajte otkoštene trešnje. Dodajte i 1/3 čajne žlice crnog friško samljevenog papra i 1/2 čajne žličice cvijeta morske soli.

Nakon što ste ubacili trešnje, uz stalno miješanje, nakon minute dodajte motar. Ne zaboravite - konstantno miješajte … Na taj ćete način dobiti gustinu rižota jer riža onda ispušta više škroba iz sebe.

Nakon što ste ubacili motar, i nakon petnaestak minuta konstantnog miješanja na laganoj vatri, maknite tavu s rižotom od izvora topline i ostavite ga cca. 4 do 5 minuta da malo odstoji.

Slaganje tanjura

Na veliki ravni tanjur stavite kalup za rižoto. Ako nemate kalup za rižoto lako ga možete napraviti sami od plastične boce (gazirane ili negazirane mineralne vode, ledenog čaja ili nekog soka).

Izrežite ju u oblik kraće cijevi, stavite ju na tanjur, pa u nju većom žlicom uspite naš rižoto. Na vrh rižota možete staviti grančicu svježeg motara i cijelu svježu trešnju s peteljkom.

Dobar vam tek dragi čitatelji, uživajte u voćnim slatkasto-slanim okusima koji su uravnoteženi te se sljubljuju na posteljici vašeg nepca… To je okus Mediterana… Vaš Outlaw…

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater