GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Antigravitacijski sandwich

| Autor: The Outlaw Chef


Što je na ovom svijetu stabilno? Mislim u tehničkom smislu… nekakvi tronošci na tri noge drže fotoaparate, mobitele i kamere da se ne bi prevrnuli i da imamo mirne kadrove dok buljimo hipnotizirani u naše velike i tanke HDMI 4 K ili STOka TV ekrane, dok gledamo u naše laptope i mobitele… i ti naši TV ekrani i laptopi moraju stajati stabilno na nekakvom stolu, kauču ili u krajnjoj niši lijenosti ili potrebe na nama… stol i nosači imaju po četiri noge a mi u funkciji nosača za mobitel imamo dvije noge i mozak, koji još uvijek ako ništa drugo služi za održavanje ravnoteže na te dvije noge dok gledamo sadržaj s mobitela. Pogledajte drugi put malo oko sebe dok putujete brodom, dok ste u vlaku ili autobusu, dok ste na kavi u nekom trgovačkom centru, svi bulje u te malene kockice… hm… nebitno… sad pitam samog sebe dalje… što je s hranom, je li i ona tako stabilizirana kao i naši cijenjeni uređaji… mislim da je, jer počiva na istim stabilizatorima od stola preko kauča pa sve do vaših nogu da bi ostala stabilna… Dakle stol ima četiri noge, kauč uglavnom isto tako, foto video stativ ima tri noge, mi imamo dvije noge… Sendvič također ima dvije fete kruha i između njih stabilno drži svoj ukusni sadržaj… tako je to još od davnina, još od doba kada je prvi put admiral i strastveni kockar nemajući vremena za klasičan obrok, Lord Sandwich naredio svojoj sexy francuskoj služavki da mu složi neki komad mesa između dvije fete kruha i između dvije partije karata… a danas? Mora li to tako biti? Moram li imati dvije fete kruha da bih definirao sandwich? Hm… zašto ne bi malo obrnuo priču? Zašto ne bih umjesto dvije uzeo recimo jednu fetu kruha i gore i dolje tu fetu omeđio slojevima hrane… ono je stabilan i jednostavan sandwich s dvije fete kruha koji se može držati u ruci koji je na Ti sa silama gravitacije… a sad ću ja napraviti stabilan i jednostavan sandwich kojeg ne držite u ruci nego na kuhinjskoj dasci koji je na Vi sa silama gravitacije… dakle Antigravitacijski sandwich - ako mi ne vjerujete probajte ga uloviti u ruku pa ćete vidjeti… he, he, he… ma što ja dalje filozofiram?! …3, 2, 1… Zakuhajmooooo!!!!

Antigravitacijski sandwichAntigravitacijski sandwich

Sastojci za 2 osobe:

  • 15 dkg sira brie
  • 15 dkg sira gauda
  • 1 korijen od peršina
  • 7 dkg listova celera
  • 15 dkg svježeg naribanog kupusa
  • 1 feta kruha
  • 0,2 dcl maslinovog ulja
  • tri do četiri bijela šampinjona

 

Priprema:

Oštrim nožem sir brie i sir gaudu narežite na listiće, korijen peršina na duguljaste fetice, šampinjone na tanke fetice, svježi kupus ribežom naribajte na tanko, nožem isjeckajte listove celera.

U tavu na zagrijano maslinovo ulje (na slaboj vatri) prvo stavite lagano pržiti naribani kupus, nakon cca 1 minute dodajte korijen celera pa onda nakon 2 minute dodajte sir gaudu. Kad se gauda nakon cca 2 minute smekša i počne lagano topiti, smanjite temperaturu na štednjaku na minimum i stavite fetu kruha koji ste prethodno istostirali u tosteru, odmah zatim na tu fetu kruha stavite brie sir kojeg ste izrezali na fetice pa na njega stavite izrezane listiće celera, na njih stavite izrezane fetice šampinjona a po šampinjonima dodajte još 4 do 5 fetica brie sira, tako kad se rastope i da drže gljive na okupu.

Sada poklopite tavu i na slaboj temperaturi držite još nekih 5 minuta. Istovremeno kad ste zaklopiti poklopac od tave namjestite temperaturu na pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa. Nakon pet minuta na štednjaku, otklopite poklopac s tave te tavu s našim antigravitacijskim sandwichom prebacite u zagrijanu pećnicu. Naše NLO vozilo prema užitku nepca samo što nije gotovo… držite tavu sa sendvičem u pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa nekih pet minuta dok gljive i sir na površini ne dobiju mjestimice smećkaste tonove, izvadite tavu iz pećnice a vaš sandwich servirajte na kuhinjskoj radnoj dasci za rezanje, prelijte ga s par kapi maslinovog ulja i dodajte dekoracije radi par svježih listova celera i… poletite s vašim Antigravitacijskim sandwichem u sfere užitaka među oblake vašeg nepca… živjeli dragi ljudi… vaš Outlaw.

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater