GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Čokolatin 007

| Autor: The Outlaw Chef


Iako je ljeto već finilo, još ima posla u kuhinji… Ljudi su već pomalo i umorni ali i dalje s laganim osmjehom na licu i dubokim uzdahom u srcu kuhaju, jer to je ono što vole i to je put kojeg su izabrali da će slijediti… Upravo sam pred novim izazovom i smišljam nekakav energetski desert za buduće nove menije…

Kako sam zbog posla ove godine preskočio berbu grožđa poli svojeg punca Valdija, odlučujem se da glavnu riječ u desertu imaju crno i bijelo stolno grožđe, odmah mi se učinilo da uz njih mora biti i orah, a odmah uz orah i grožđe mora stajati ružmarin, blagoslovljen maslinovim uljem i okupan medom… mutim, miješam starom metalnom žlicom po izlizanoj aluminijskoj tavi, mirišem smjesu, osmjehujem se, ubacujem usitnjeni ružmarin i čokoladu unutra, ulijevam smjesu u kalup, stavljam je u frižider na 50-ak minuta na hlađenje… gotovo je - prototip deserta samo što nije spreman… a sad onaj najopakiji dio kojeg svaki 007 chef koji drži do sebe mora napraviti… javiti se tajnom gurmanskom kritičaru… odlazim iz kuhinje, stavljam crne sunčane očale iako sam još uvijek u hotelu, uspinjem se protupožarnim stubama do svoje omiljene tajne sobe "212", zavalim se u naslonjač i okrenem broj od Mr. Greena. To je jedan vrlo opak ali pravedan gastronomski tajno agentski kritičar… "Ej si ti?", upitam ga… a on će meni: "Pa tko bi drugi bio, okrenuo si moj broj…". Kaže on meni: "Što trebaš?"…. A ja mu potiho referiram: imam jedan prototip deserta, valjalo bi ga testirati… "Evo me za pedesetak minuta, samo da uskočim u gliser i dolazim na otok", kaže on ozbiljnim glasom… A ja mu odgovaram: "Ok, man… nađemo se na terasi hotela Neptun… imat ću uzorak sa sobom" …i tako uz par korekcija kao npr. da u sezam umiješam med, izdinstam ga, pa stavim na ovu 007 čokoladicu rođen je i ovaj recept… Brijuni su otok tajnih agenata, ako to želite postati dođite, uskoro će dani otvorenih vrata, uvijek možete "špijunirati zebre u safariju" i pojesti štogod zanimljivo… pssst.

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Čokolatin 007Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Čokolatin 007

Sastojci za 4 osobe:

  • 20 dkg čokolade za topljenje
  • 15 dkg oraha
  • 15 dkg crnog grožđa
  • 15 dkg bijelog grožđa
  • dvije jušne žlice meda
  • tri jušne žlice maslinovog ulja
  • tri grančice ružmarina
  • jušna žlica sezamovih sjemenki

Priprema:

Izrežite bobice crnog i bijelog grožđa na polovice, usitnite iglice ružmarina u prah, usitnite na krupno jezgru oraha.

Na tavu sa zagrijanim maslinovim uljem stavite polovice bijelog, polovice crnog grožđa, usitnjeni ružmarin… cca 1 čajnu žličicu, dvije jušne žlice meda i sve lagano dinstajte nekih pet minuta, zatim dodajte u tavu 20 dkg čokolade. Lagano miješajte sve dok se čokolada ne rastopi pa maknite tavu s izvora topline. Rastopljenu smjesu čokolade, oraha, meda i ružmarina ulijte u metalni kalup promjera cca plastične boce od mineralne vode zapremine 1,5l… ili ako nemate kalup izrežite upravo jednu takvu plastičnu bocu da bude cijev visine cca 3,5 do 4 cm. Smjesu na ravnom tanjuru i kalupu prekrijte s jednom jušnom žlicom poprženog sezama… cca 2 do tri minute s medom. Na taj ćete način dobiti odličan pokrov za našu energetsku 007 čokoladicu. Stavite 50-ak minuta da odstoji u frižideru, nakon toga servirajte razrezano na 4 dijela vašem omiljenom društvu i pričajte jedni drugima sasvim uvjerljive "lovačke priče" tko je od vas četvorice veći i opakiji tajni agent… Dragi moji ljudi… Uživajte!

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini