Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Pinca MasterChefovog člana žirija

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Uskrs je iza ugla, od njega nas dijeli još dva dana. Nezaobilazan dio najvećeg kršćanskog praznika je svakako i tradicionalni uskršnji blagdanski stol. Na njemu će se naći jaja, šunka, janjentina, kolači, i naravno, nezaobilazna pinca. 

Stoga vam danas donosimo recept za pincu iliti uskršnju pogaču prema uputama chefa Stjepana Vukadina, člana MasterChef žirija. Isprobajte ovaj recept i obogatite blagdanski stol pincom iz kućne radinosti.

Sastojci za 10 porcija:

  • 250 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 400 g šećera
  • 63 g svježeg kvasca
  • 6 jaja (1 za premaz)
  • 2 žumanjka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 prsothvat soli
  • pola štapića vanilije
  • 2 naranče - naribana korica
  • 2 limuna - naribana korica
  • liker od ruže
  • prošek
  • rum
  • liker od višnje
  • 1 kg glatkog brašna
  • 8 žlica šećera (za posip)

Priprema:

U zagrijanom mlijeku otopite maslac, pa u drugoj zdjeli pomješajte šećer, kvasac (izmrvljeni), maslac otopljen u mlijeku, vaniliju, korice limuna i naranče te likere, rum i prošek. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja (5) i vrhnje, a to onda dodajte smjesi.

Miksajte sve zajedno i postupno dodajte brašno. Možete ga rukama potom malo i umijesiti kako bi bilo glatko. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže oko sat i pol, dok se ne udvostruči. Ako se lijepi za ruke, dodajte još brašna.

Nakon isteka vremena, još jednom premijesite tijesto i oblikujte u 3-4 loptice, pa pustite sa strane još 30-ak minuta. Kako bi tijesto došlo na idealnu veličinu i teksturu prije pečenja, pokrijte ga krpom i umotajte u dekicu.

Dok loptice odmaraju pripremite šećerni posip tako da tri žlice šećera prvo otopite na laganoj vatri, a kad se otopi dodajte i ostatak i dobro promiješajte.

Tijesto potom izrežite u prepoznatljiv "cvijet" pa premažite razmućenim jajetom i pospite šećerom. Pecite ju na 170 stupnjeva 30 do 35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa. Ukoliko imate jaču pećnicu, zadnjih deset minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite dodatnih par minuta. Dobar tek!

Izvor: Index

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini