Ilustracija (Pixabay)
Danas u vaše domove donosimo deliciju s Dalekog istoka - gyoze. Ova japanska tjestenina može se puniti raznim nadjevima - mesom, sirom, povrćem i drugim umacima. Tanko tijesto se jednostavno priprema, a vjerujemo da će vam osvježiti tjedan ovom kombinacijom okusa.
Za tijesto:
Za punjenje:
Tijesto: U zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli, ulje te mijesite tijesto postupno ulijevajući toplu vodu (na oko 70 stupnjeva). Tijesto treba biti mekano, a ako bude teško za mijesiti, dodajte još vode.
Prebacite ga iz zdjele na dasku, pospite brašnom i mijestie dok ne postane elastično. Potom ga oblikujte u kuglu i zamotajte u plastičnu vrećicu, pa ostavite da odmori 20-30 minuta.
Nakon što odmori, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na listove debljine 3 milimetra pa pospite brašnom. Iz listova izrežite krugove promjera 9-10 centimetara, a na sredinu svakog stavite žlicu nadjeva. Rubove savijte i dobro pritisnite jedan o drugi. Važno je da pri spajanju napravite oblik lepeze, počevši od vrha gyoze.
Kada sve gyoze oblikujete, stavite ih na dasku posutu brašnom, a možete ih i prekriti kako se nebi osušili.
Punjenje: U lonac stavite narezani kupus i malo vode, posolite i kuhajte dok kupus ne uvene. Maknite s vatre pa dodajte kopar i pospite crnim paprom te čekajte da se ohladi.
Kada se nadjev ohladio, dodajte krem sir i oslić natrgan na manje komade.
Prženje: U tavi zagrijte ulje, pa kada postane vruće ubacite gyoze s ravnom stranom prema dolje i pržite dok ne postanu hrskave.
Potom ulijte vruće vode dovoljno da pokrije dno posude (3-5 ml), tavu poklopite i kuhajte 6-8 minuta dok gyoze ne postanu mekane, a voda ispari.
Ako želite izbjeći ulje, gyoze možete i kuhati u vreloj posoljenoj vodi 2-3 minute dok ne isplivaju. Servirajte vruće sa sojinim umakom ili drugim umakom po želji. Dobar tek!
Izvor: Coolinarika