Kuhajte s glasom istre

Recept dana: Gyoze, japanske knedlice punjene krem sirom i oslićem

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Danas u vaše domove donosimo deliciju s Dalekog istoka - gyoze. Ova japanska tjestenina može se puniti raznim nadjevima - mesom, sirom, povrćem i drugim umacima. Tanko tijesto se jednostavno priprema, a vjerujemo da će vam osvježiti tjedan ovom kombinacijom okusa.

Sastojci za 4 osobe:

Za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • sol
  • dvije žlice ulja
  • 200 ml vode

Za punjenje:

  • dva oslića u biljnom ulju
  • dvije žlice maslaca
  • češanj češnjaka
  • tri cijela mlada luka
  • tri velika lista kineskog kupusa
  • sol
  • pola žlice nasjeckanog kopra
  • crni papar
  • 150 g krem sira
  • dvije (po potrebi tri) žlice ulja za prženje

Priprema

Tijesto: U zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli, ulje te mijesite tijesto postupno ulijevajući toplu vodu (na oko 70 stupnjeva). Tijesto treba biti mekano, a ako bude teško za mijesiti, dodajte još vode.

Prebacite ga iz zdjele na dasku, pospite brašnom i mijestie dok ne postane elastično. Potom ga oblikujte u kuglu i zamotajte u plastičnu vrećicu, pa ostavite da odmori 20-30 minuta.

Nakon što odmori, tijesto podijelite na pola i razvaljajte na listove debljine 3 milimetra pa pospite brašnom. Iz listova izrežite krugove promjera 9-10 centimetara, a na sredinu svakog stavite žlicu nadjeva. Rubove savijte i dobro pritisnite jedan o drugi. Važno je da pri spajanju napravite oblik lepeze, počevši od vrha gyoze.

Kada sve gyoze oblikujete, stavite ih na dasku posutu brašnom, a možete ih i prekriti kako se nebi osušili.

Punjenje: U lonac stavite narezani kupus i malo vode, posolite i kuhajte dok kupus ne uvene. Maknite s vatre pa dodajte kopar i pospite crnim paprom te čekajte da se ohladi.

Kada se nadjev ohladio, dodajte krem sir i oslić natrgan na manje komade.

Prženje: U tavi zagrijte ulje, pa kada postane vruće ubacite gyoze s ravnom stranom prema dolje i pržite dok ne postanu hrskave.

Potom ulijte vruće vode dovoljno da pokrije dno posude (3-5 ml), tavu poklopite i kuhajte 6-8 minuta dok gyoze ne postanu mekane, a voda ispari.

Ako želite izbjeći ulje, gyoze možete i kuhati u vreloj posoljenoj vodi 2-3 minute dok ne isplivaju. Servirajte vruće sa sojinim umakom ili drugim umakom po želji. Dobar tek!

Izvor: Coolinarika

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater