GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Ručak pod plavim nebom"

| Autor: The Outlaw Chef


Priroda je, ako izuzmemo manjinske boje cvjetova i ponekog lista kod nas, uglavnom u zelenim tonovima boja. I dok hodaš prirodom gledaš tako u zelenu travu po kojoj gaziš, zelene iglice bora i tamnozelene listove hrasta "bršude", tu i tamo i poneku zelenu šparugu koja raste uz tamnozeleni igličasti šparužin. Iznad svega ovoga nalazi se plavi nebeski svod.

Znači priroda iliti kreativna sila svemira slaže (barem kako se nama čini kroz spektar boja ljudskog oka) zelenu boju s plavom, zanimljivo. Gledajući u te šparuge došao sam na ideju za lagani ručak.

Šparuge su osnova ovog ručka, tamo malo dalje pored maslinika nalazi se vrt omeđen kamenim zidićem, u njemu između ostalog raste i krumpir, mislim da ću iskoristiti i njega. I evo ga, uz još par sitnica imam svoj ručak.

Dok sam kuhao ovaj ručak u svojoj kuhinji zagledao sam se u zelenu boju šparuga i kako to svemir na tu boju dodaje plavu, ja sam se odlučio dodati crvenu preko šalše od pomidora i malo žućkaste preko pržene jabuke.

A gdje je tu plava boja? Upitat će se neki od vas, pa ona je tu iznad ovih zidova i krova koji omeđuju moju kuhinju, tu je na nebeskom svodu ofarbana nevidljivom rukom beskonačne kreativne sile. Dakle, što čekamo - zakuhajmo nešto!

"Ručak pod plavim nebom""Ručak pod plavim nebom"

Sastojci za jednu osobu:

  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola glavice luka
  • 3 pomidora
  • manji stručak šparuga
  • 1 krumpir
  • 5 do 7 grančica svježeg ružmarina
  • 7 manjih listova kadulje
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • 1 jabuka
  • pola jušne žlice livadnog meda

Priprema:

1) Oštrim nožem ogulite krumpir pa mu odrežite krajeve tako da bude stabilan kad ga stavite na tanjur, da se ne može prevrnuti. Takav krumpir stavite kuhati u kipuću slanu vodu. Nakon petnaestak minuta kuhanja ubacite pet do sedam grančica svježeg ružmarina, on će putem kipuće vode pustiti svoj eteričan okus u krumpir. Kuhajte tako nakon ubacivanja grančica tri do maksimalno pet minuta, pa maknite zatim lončić s krumpirom od izvora topline.

2) Ribežom naribajte jabuku na tanke trakice koje svojim oblikom podsječaju na pommes frites, samo su puno tanje.

3) Oštrim nožem narežite pola glavice luka na tanke trakice (vidi na fotografiji), pomidor narežite na četvrtine.

4) U tavi na zagrijano maslinovo ulje stavite pomidor na četvrtine, luk na tanke trakice, pola jušne žlice svježih iglica ružmarina, desetak manjih listića kadulje, pola jušne žlice livadnog meda, trećinu čajne žlice crnog friško samljevenog papra, pola čajne žličice cvijeta morske soli. Sve ovo pržite u tavi na srednje jakoj vatri pet do sedam minuta uz konstantno ali lagano miješanje, pa maknite zatim tavu s izvora topline.

5) U manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju, s prstohvatom cvijeta morske soli i prstohvatom papra, pržite iskidane vrhove šparuga, uz lagano miješanje. Nakon tri do maksimalno pet minuta maknite šparuge s izvora topline.

6) U manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju pržite naribane trakice jabuke. Nakon tri minute maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura:

Na dno velikog plitkog tanjura stavite dvije do tri jušne žlice šalše od pomidora kojeg ste napravili. U krug poslažite da jednom polovicom dodiruje šalšu prženu jabuku na trakice. Na prženu jabuku stavite krumpir kuhan u ružmarinu, a kojemu ste prethodno izdubili gornju stranu čajnom žličicom. U tu udubinu u krumpiru posložite na hrpicu naše šparuge, pa po boku preko svega prelijte još jednim žlicom naše šalše.

Dobar Vam tek dragi moji čitatelji, dopustite vašem nepcu neka vas vodi kroz harmoniju okusa složenih na način da udovolje vašem duhu. Živili... Vaš Outlaw.Damjan Bistričić

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine.

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom, samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum