KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Kalabrijska ljuta tjestenina s limunom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Italija je poznata po kulinarski remek-djelima, prenosi N1, jedno od takvih jela i je i ovo za koje vam donosimo recept – kalabrijska ljuta tjestenina s limunom. Naime, jedna od specifičnosti Kalabrije njezine su čili papričice koje se uglavnom suše i prodaju kao vrlo efektna ogrlica-suvenir, ali imaju šitroku upotrebu i u gastronomiji.

U ovom receptu koristi se pasta od kalabrijiskih ljutih papričica, ali možete je zamijeniti bili kojim “ljutilom” koje vam je pri ruci, ljuskicama čilija, srirachom, harissom ili običnom mljevenom ljutom paprikom. Pazite samo da ne pretjerate kako vam ljutina ne bi pojela sve ostale okuse – bila bi to prava šteta.

Sastojci:

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, protisnutog
  • 700 ml pirea od rajčice
  • 2 žlice kalabrijske čili paste (ili slične ljute zamjene), plus za posluživanje
  • 1 čajna žličica soli
  • 340 g tjestenine po izboru
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica svježe ribanog parmezana, plus za posluživanje
  • 2 čajne žličice naribane korice limuna
  • 1 žlica svježeg limunovog soka
  • peršin, sitno nasjeckan, za posluživanje

Priprema: 

Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Kad postane vruće ulje, dodajte češnjak i pustite da se priži oko 1 minute.

Dodajte passatu od rajčice, čili-pastu i sol, pa smanjite vatru i pirjajte dok se ne zgusne, oko 25 minuta.

U međuvremenu zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri i skuhajte tjestenunu prema uputama na pakiranju, da ostane al dente.

Dodajte vrhnje, parmezan, limunovu koricu i sok u umak od rajčice i miješajte dok se sir ne rastopi i umak ne postane kremast, oko 3 do 4 minute.

Dodajte tjesteninu u umak i dobro promiješajte.

Pri posluživanju ukrasite peršinom i parmezanom.

Dobar tek! 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum