Ilustracija (Pixabay)
Italija je poznata po kulinarski remek-djelima, prenosi N1, jedno od takvih jela i je i ovo za koje vam donosimo recept – kalabrijska ljuta tjestenina s limunom. Naime, jedna od specifičnosti Kalabrije njezine su čili papričice koje se uglavnom suše i prodaju kao vrlo efektna ogrlica-suvenir, ali imaju šitroku upotrebu i u gastronomiji.
U ovom receptu koristi se pasta od kalabrijiskih ljutih papričica, ali možete je zamijeniti bili kojim “ljutilom” koje vam je pri ruci, ljuskicama čilija, srirachom, harissom ili običnom mljevenom ljutom paprikom. Pazite samo da ne pretjerate kako vam ljutina ne bi pojela sve ostale okuse – bila bi to prava šteta.
Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Kad postane vruće ulje, dodajte češnjak i pustite da se priži oko 1 minute.
Dodajte passatu od rajčice, čili-pastu i sol, pa smanjite vatru i pirjajte dok se ne zgusne, oko 25 minuta.
U međuvremenu zakuhajte veliki lonac vode na jakoj vatri i skuhajte tjestenunu prema uputama na pakiranju, da ostane al dente.
Dodajte vrhnje, parmezan, limunovu koricu i sok u umak od rajčice i miješajte dok se sir ne rastopi i umak ne postane kremast, oko 3 do 4 minute.
Dodajte tjesteninu u umak i dobro promiješajte.
Pri posluživanju ukrasite peršinom i parmezanom.
Dobar tek!