gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Slovenska pastrva i francuski kruh na posteljici od oštrog ruba

| Autor: The Outlaw Chef


… Ah che bella giornata… Evo me u slovenskoj prijestolnici … Uživam u jutarnjem espressu na suncem obasjanom trgu, pogleda usmjerenog odmah tu ispod kamenog mosta na rijeku koja laganim tempom odnosi moje misli u nepoznatome pravcu.

Oko mene čuje se lagani žamor nekih Talijana koji uživaju u ljepotama Ljubljane: "Ma kome že bello… ši, šiiii…. Slavi… Proprio bello… I ja tako mislim… baš je lijepo… mirno i smireno…

I sinoć mi ke bilo super isto tako. Bio sam u Sharp Edge showroomu u "Gastro Valhalli", mjestu za kojim čeznu stotine kuhinjskih chefova iz naše i okolnih zemalja. Gospodin je Sting, oni ča kanta za ouni band Police, po jednoj šinjorini i jedemo gospodinu poslao svoja vina iz Firenzi, a ja sam onda morao ta vina "sljubiti " sa svojim Art Brut receptima.

Malo drugačiji fingerfood i dvije čokolade. Bio je tu i gospodin Memon Prosciutto s nekoliko okusa Velo simpatičnih pršuta… Oio Vivo je sve ovo oplemenio, a ponajviše moja jela svojim božanstvenim maslinovim vodnjanskim uljima, kao da su ih sami angjeli nebeski iscjedili iz ploda masline drito u bocu…

Od ovih pet jela koje sam kreirao i radio s ciljem Promocije Art Brut Kuhinje izvan Lijepe naše, istaknuti ću samo jedno kao današnji recept, iako su sva bila zanimljiva. Ovo mi je nekako okarakteriziralo Sloveniju, Istru i predivno Brijunsko otočje…. Upotrijebio sam sviježu slovensku pastrvu, maslinovo ulje, sok limete, dim od lovorovog lista, ciklu i šalšu od naranče… Dakle što čekamo … Krenimo.

The Outlaw ChefSlovenska pastrva i francuski kruh na posteljici od oštrog ruba

Sastojci za jednu osobu:

  • Feta francuskog kruha
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • Trećina čajne žličice papra
  • Trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • Sok od pola limete
  • cca 12 dkg fileta svježe pastrve 
  • 7 dkg cikle
  • 10 dkg naranče
  • 7 listova svježeg bosiljka 
  • čajna žličica meda
  • pola glavice luka ljutike
  • 1 lovorov list
  • šik od polovice limete
  • 4 grančice ružmarina
  • pet do šest listova svježe kadulje

Priprema:

Isfiletiramo svježu pastrvu od cca. 25 dkg…. (Ne znate kako se filetira? Pogledajte si na Youtubeu ima na tisuće videa koji to prikazuju … skontat ćete u doslovno 5 minuta). Riblji filet koji ste odvojili i očistili od kostiju ribe položite u manju zdjelu u smjesu napravljenu od tri jušne žlice maslinovog ulja, trećine čajne žličice cvijeta morske soli, trećine čajne žlice crnog friško samljevenog papra, friško iscijeđenog soka od pola limete i 5 sitno nasjeckanih listova kadulje.

Nakon što je filet stajao uronjen u ovakvoj smjesi u frižideru na cca. 5 stupnjeva tri sata, spreman je za daljnju upotrebu.

Izrežite fetu kruha pa ju poprskajte sokom limete i maslinovim uljem. Kuhinjskim ili džepnim brennerom lagano zapalite obje površine kruha tek toliko da bude mjestimice smećkasto taman.

Na takav kruh stavite šalšu od naranče koju ste napravili u maloj tavi pržeći i miješajući istovremeno sitno nasjeckanu glavicu luka ljutike na kolutiće, čajnu žličicu meda, 10 dkg svježe naranče, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli, trećinu čajne žličice papra i pet listova sviježeg bosiljka.

Nakon 5 minuta prženja vaša je šalša od naranče spremna da se jušnom žlicom nanese na fetu francuskog kruha zaoečenu na limetinom soku i maslinovom ulju.

Na ovu narančastu šalšu položite tanku fetu od cikle koju ste kuhali u manjem loncu 25 minuta u kipućoj slanoj vodi sa 5 grančica ružmarina.

Na ovu fetu stavite filet svježe pastrve koji je odstajao u frižideru 3 sata, a kojeg ste prethodno prošli plamenom kuhinjskog ili džepnog brenera 30-ak sekundi sa svake strane.

Na ovaj filet položite svježi list lovora pa ga zapalite uz pomoć brenera. Kada list izgori i od njega ostane samo pepeo, bacite onaj brusket sa šalšom, ciklom i pastrvom koji je ispod njega i pojedite pepeo koji ste dobili… šalim se…

Dakle kada je list izgorio i plamen se ugasio, otklonite ostatak nagorenog lista i zagrizite u ovaj naš brusket…. Sočnost slovenske pastrve odstajale u maslinovom ulju i soku limete pa zapečene na plamenu, eterika brijunskog začinskog bilja: lovora, lavande i ružmarina, slatkasto-slankasti okus cikle i voćnost naše šalše … Opet će vašu dušu koja će onda uzvratiti osmijehom na licu ….

Dobar vam tek dragi čitatelji … neka je sila uvijek sa vama… Vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater