Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Šurlice u bijelom umaku od gljiva

| Autor: Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Šurlice se odlično slažu s različitim umacima.

Ova tjestenina, kao jedan od simbola kvarnerske kuhinje, najpoznatiji je predstavnik krčke tjestenine.

Uz šurlice stiže i nezaboravan dašak otočke gastronomije, a kod njihovog je kuhanja važno koristiti dovoljno vode da bi se tjestenina ravnomjerno zagrijala i pritom u vodu nemojte stavljati ulje da bi tjestenina kasnije mogla upiti više umaka.

Sastojci:

  • 400 gr šurlica
  • 2 čajne žličice ulja
  • 1 čajna žličica maslaca
  • 1 nasjeckani luk
  • 250 g šampinjona
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 limun (za sok)
  • 200 g parmezana
  • Peršin

Priprema:

U tavi zagrijte ulje i maslac pa prepržite kapulu na niskoj temperaturi dok ne postane mekana i prozirna. Zatim dodajte sitno sjeckane gljive i kuhajte petnaestak minuta na laganoj vatri. Kada su gljive skuhane, dodajte češnjak. Uz povremeno miješanje, nakon nekoliko minuta možete dodati i vino te nastaviti s miješanjem dok tekućina ne ispari.

Sada je vrijeme da dodate vrhnje za kuhanje koje ćete miješati dok ne prokuha i zatim dodati limunov sok i parmezan. Po želji dodajte sol, papar ili vegetu.

Skuhajte šurlice i ostavite sa strane malo vode u kojoj se tjestenina kuhala. Šurlice stavite u tavu gdje kuhate umak i dodajte vodu u kojoj su se kuhale da se gustoća smjese malo "razbije". Dobro promiješajte i za kraj ubacite malo peršina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater