KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Morska kužina - crni rižot Orsen

| Autor: Vesna MEDVEDEC

Upravo dovrših čitati snažan uradak, "nehotičnu autobiografiju" vrsnog hrvatskog književnog kritičara i kolumnista, esejista, pisca i analitičara Igora Mandića (Sebi pod kožu, Profil 2006., treće izdanje), kojom me podsjetio na izvrsni zajednički uradak sa suprugom Slavicom, čije je drugo izdanje ista izdavačka kuća te iste godine ponudila uvijek gladnom tržištu.

Riječ je, naravno, o Bračnoj kuhinji, briljantnoj bračno-kulinarskoj studiji obilatoj duhovitošću i analitičkom britkošću tako poznatoj i prirođenoj autoru, te vrsnim receptima supruge mu Slavice, a sve pod univerzalnim porukama: preko trpeze do postelje i obrnuto, te kuhajte ljubeći se, ljubite se kuhajući. Bilo bi dobro ove poruke izvesti koncem na platno zajedno s prigodnim ilustracijama pa ih postaviti ponad trpeze u blagovaonici, baš kao što je nekad moja mama imala svoju s porukom koju sam valjda zapamtila za čitav život - "Kuharice, skuhaj ručak fino pa ćeš dobiti novaca za kino".

Ne bez razloga, u prigodnom uvodu slovi Igor Mandić: "Čemu Bračna kuhinja u vrijeme sve češćih razvoda brakova? Upravo zato! Ova amaterska kuharica htjela bi opisati sve ljepote i nezgode zajedničkog života i podržati ustrajno življenje udvoje od trpeze do postelje... i obratno. Naše je geslo: Kuhajte ljubeći se, ljubite se kuhajući! Jer, nema veće ljubavi od ljubavi prema jelu."

Eto, upravo stoga, na kalendarskom početku tako brojkom simpatične 2020. godine, volimo se i kuhajmo, kuhajmo i ljubimo, sebe i sve svoje ljubljene, i svoju ulicu i grad, domovinu i čitav svemir. Nema veće milosti od ljubavi!

Sastojci:

500 g liganja ili sipa

mjehur s crnilom

500 g škampa

nekoliko prstaca

10 dagnji

3 žlice nasjeckanog peršina

3 režnja češnjaka

papar

3 žlice koncentrirane rajčice

1,5 dcl maslinovog ulja miješanog

2 dcl bijelog vina

riblja juha

30 dag riže

Priprema:

Lignje ili sipe očistite (izvucite mjehur s crnilom i spremite ga sa strane), narežite ih na komadiće i pirjajte na ulju dok ne omekšaju, dodajte češnjak, peršin, rajčicu i papar te promiješajte. Stavite sada škampe i prstace, pirjajte dok se prstaci ne otvore i dodajte rižu. Miješajte rižu 2-3 minute, ubacite dobro očišćene dagnje i pustite da se otvore. Ulijte 2 dcl bijelog vina, pustite da ponovno provrije, odmah maknite s vatre i poslužite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini