GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: BBQ ramstek "alla fifty-fifty"

| Autor: The Outlaw Chef


Svi mi barem donekle volimo akcijske avanturističke filmove, bili oni naučno-fantastični , policijski ili ratni … I divimo se tim junacima na malome ili velikom ekranu ili pak na mega platnu u kinodvorani. Neki se od nas vole poistovjetiti s tim junacima, kao što je na primjer Vin Diesel u filmovima "Riddikove kronike2. Kažemo u sebi ili na glas: "Super je ovaj film i glavni lik u njemu, ali takvi likovi u stvarnosti ne postoje." …

E, pa ja vam mogu reći da ste u krivu, takvi likovi postoje… Oni hodaju slobodno po rubovima nama poznatog svijeta, kreću se po planinama, naizgled beskrajnim prašumama, plove prostranstvima oceana i žive u trenutku apsolutno svijesni svoje okoline, prilagođavajući tu okolinu u kojoj se nalaze svojim planovima i potrebama…

Takav je i gospodin Konstantin Samsonov, gentleman, lovac, planinar i svjetski avanturist. On se kreće na vrlo velikim nadmorskim visinama Himalaje, ondje gdje i šerpe imaju poteškoća s kretanjem, jede ono što ulovi ili ubere i pije vodu iz potoka koja izlazi iz otopljenih ledenjaka… E to je prava sloboda … Da je Konstantin živio u doba vikinga, smatrali bi ga nekakvim herojem poput Ragnara iz vikinških mitova i o njemu bi slavenski narodi pripovjedali priče svojim bližnjima i gostima uz vatru s ognjišta.

Ali Konstantin nije rođen u "ono vrijeme" već u "ovo vrijeme"… Tako smo se ovih dana susreli lutajući po sivkasto-bijelim stjenovitim brdima, koji izviru iz Sinje Adrije ovdje na Velom Lošinju. Kako sam i ja neka vrsta gentlemana i avanturista, ustvari ja sam najbliži rod tome, moja pasmina naziva se: "wild gentleman i gastro avanturista" …

Vrlo smo se brzo složili da odradimo jedan jednostavan i konkretan recept zajedno. Dogovor je bio sljedeći: ja palim roštilj, on započinje s pečenjem ramsteka na svoj način, dodaje na njega whiskey i papar, ubacujemo zajedno borove pinove iglice po mesu i vatri, i onda ja bacam batat na vatru i dimim ga lovorovim listovima: "We will make this dish as the autors of half and half" … Govorim ja njemu na lošem engleskom, uokvirenom u slavenski naglasak , a on mi potvrdno odgovara gromoglasnim smijehom i medvjeđim stiskom ruke. Dakle… Što čekamo? … Zakuhajmo nešto … Yhaaaaaa!

BBQ ramstek "alla fifty - fifty"BBQ ramstek "alla fifty - fifty"

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg junećeg ramsteka
  • 1 kg batata
  • čajna žličica i pol cvijeta morske soli
  • čajna žličica i pol crnog sitno mljevenog papra
  • tri stručka svježih borovih pinovih iglica
  • dvadesetak svježih listova lovora
  • četiri grančice ružmarina
  • 1 dcl whiskeya

Priprema:

Ramstek razrezati u 4 odreska po cca 25 dkg svaki. Zatim očistiti odreske od preostalih žilica. Ramstek premazati maslinovim uljem i sasvim malo posoliti… cca jedan prstohvat po odresku…

Zatim pustiti ramstek da odleži jedan sat na sobnoj temperaturi. U međuvremenu zapaliti roštilj i dodati ugljen. Kada se ugljen užari, staviti gradele "na vatru" koje smo prethodno premazali maslinovim uljem. Gradele na užarenom ugljenu pustiti minutu-dvije da "odime svoje", pa zatim staviti ramstek na gradele. Odreske peći cca 4 do 5 minuta na jednoj strani pa prije okretanja još jednom lagano cvijetom morske soli posoliti tu stranu i okrenuti meso. Drugu stranu ramsteka peći 3 do 4 minute.

Unutar te 3 do 4 minute učiniti sljedeće: površinu mesa lagano poprskati s jednim dcl whiskeya . Kada alkohol kroz dim nakon cca 30-ak sekundi ishlapi iz mesa, popapriti usitnjenim crnim paprom, cca po prstohvat po odresku. Zatim na užareni ugljen i po odrescima pobacali iglice bora pina. Temperatura užarenog ugljena zapalit će borove iglice i putem dima koji izlazi iz njih ubacit će u strukturu mesa svoju esenciju. Iglice koje se nalaze na površini mesa zapalite kuhinjskim ili džepnim brenerom i plamen će natjerati iglice da ispuste dimnu esenciju u meso. Nakon što su iglice izdimile svoje i po isteku 3 do 4 minute, maknite meso od toštilja. Ramstek obavezno pustite cca 7 minuta da odstoji prije konzumacije da smiri uzavrele sokove unutar sebe i upije ih u strukturu svojeg mesa i kod rezanja ti sokovi ne cure na tanjur.

Istovremeno kada smo zapalili vatru u lonac sa kipućom slanom vodom, staviti kuhati batat narezan na veće kriške i odmah ubaciti 4 grančice sviježeg ružmarina. Nakon 15 ak min izvaditi batat iz vrele vode ocijediti ga i "baciti" na roštilj, na gradele odmah nakon što smo maknuli medo s vatre. Ispod batata ubaciti 20-ak listova svježeg lovora koji će uslijed visoke temperature uz višestruko pucketanje osloboditi svoju aromu putem dima koji će ući u strukturu batata. Zašto smo sve ovo napravili batatu? Prvo smo ga kuhali na ružmarinu pa je dobio mekoću i aromu. Onda smo ga stavili na vrele gradele i dimili na lovoru i dobili smo sljedeće: batat je u svojoj unutrašnjosti mekan i sočan s blagom aromom ružmarina, dok je na svojoj površini hrskav s blagom aromom lovora.

Ramstek i batat poslužiti na velikome plitkom tanjuru. Ja bih još batat i ramstek prelio smjesom maslinovog ulja u kojemu se nalazi jušna žlica soka limete i pola usitnjenog ljutog feferona. To bih ja napravio i moj kompanjon Konstantin, vi to ne morate, sasvim je dobro i ovako bez umaka i preljeva… Dok iz strukture mesa lagano uz dim izlazi miris pečene junetine s mirisom mediteranskog pina, a iz batata slatkasti miris lovora… Dobar vam tek dragi moji ljudi, neka vas avantura prati na svakome koraku… Vaš Outlaw.

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of