GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Hot chicks

| Autor: The Outlaw Chef


Hot chicks

Odveo sam mlađeg sina u vrtić dok je stariji izletio iz "Oldschool Alfe" s riječima: "Tata, ne moraš me otpratiti, idem sam do škole. Da, on je već veliki ide u treći razred osnovne škole i vrlo je nezgodno za njegov društveni školski status da ga vide kako se približava školskome dvorištu u pratnji roditelja… "Iako je još službeno pilić, počinje se ponašati poput pijetla", pomislim ja dok sam s drugim manjim sinom koračao prema dječjem vrtiću… Hm, pilić? To sam u sebi rekao i odmah sam se sjetio iduće gastro teme za ovaj tjedan… Dakle, krenimo!

Hot chicksHot chicks

Sastojci za 4 osobe:

  • jedno pile
  • jedan korijen komorača
  • pola kile tamnog stolnog grožđa
  • pola kile smeđih šampinjona
  • pola kile suhih šlijiva bez košćice
  • četiri do pet svježih ljutih feferona
  • četiri jušne žlice maslinovog ulja
  • jedna čajna žličica cvijeta morske soli
  • jedna čajna žličica crnog friško mljevenog papra
  • sedam listova lovora
  • jedna manja glavica crvenog luka
  • pet do šest svježih listova mente

Priprema:

Da bi se lakše termički obradio, isjecite pilića na sljedeći način: oštrim nožem napravite rezove do kosti na spojevima natka i karabatka, zatim napravite rezove tamo gdje se karabatci spajaju s tijelom pilića. Isto tako, napravite rezove tamo gdje se krilca spajaju s tijelom. Zatim na prsima po sredini napravite uzdužni rez i po tri vodoravna reza s lijeve i desne strane prsiju.

A sad dosta rezanja po našem piliću da se ne biste, dragi moji čitatelji, transformirali u "Džeka trbosjeka"… gentlemana koji je lagano odlijepio na psihu te je noću šetao Londonom s izraženim mesarskim nagonom… Nastavljamo s našim receptom… Dakle: Nakon što ste napravili određene rezove na piliću, stavite ga u posudu za pečenje te namažite maslinovim uljem i utrljajte grubom soli i na sitno friško mljevenim paprom.

Zatim isjecite glavicu crvenog lika na tanke kolitiće, isjecite korijen komorača na fete nešto tanje negoli je mali prst na vašoj desnoj ruci. Ostavite samo jednu fetu komorača cijelu, a ostale usitnite oštrim nožem na što sitnije komadiće.

Suhe šljive također usitnite nožem na sitne komadiće. Prije negoli stavite pilića u pećnicu da se peće na 180 stupnjeva pedesetak minuta, po njemu pobacajte sitne kolitiće luka, a iko njega bobice crvenog stolnog grožđa. Zatim pilića stavite u pećnicu na temperaturu i vrijeme pečenja kako piše u rečenici iznad ove. Zatim onaj komorač kojeg ste usitnili stavite na tavu i vrelo maslinovo ulje zajedno s cijelom preostalom fetom komorača, s grančicom ružmarina i smeđim šampinjonima, neka se peče na srednje jakoj vatri uz lagano i konstantno miješanje cirka 7 do 9 minuta pa maknite tavu zatim s izvora topline.

U manjem poludubokom lončiću na malo maslinovog ulja koje je vrelo i pola žličice cvijeta morske soli ubacite sitno nasjeckane suhe šljive i tri svježa lista lovora pa ih uz stalni miješanje pecite nekih 7 minuta ili ti dok smjesa ne postane gusta i podsjeća po svojoj strukturi na marmeladu od šljiva… Nakon isteka vremena maknite lončić s izvora topline. U manjoj tavi na vrelome maslinovom ulju pržite tri ljuta feferona.

Nakon što ste ih po minut i pol , dva pržili sa svake strane, maknite tavu s izvora topline. Zadnjih desetak minuta pečenja pilića u pećnici obilježite tako da okrenete pilića na drugu stranu, a na kat ispod u pećnici stavite tavu sa smeđim šampinjonima. Nakon deset minuta isključite pečnicu.

Izvadite posudu za pečenje na podložak i na stol. Okolo pilića poslažite komorač i smeđe šampinjone. Na pilića možete staviti jušnu žlicu "umaka od suhe šljive" a po Rome umaku možete posložiti ljute feferone. Uživajte u ovome sočnom piliću koji je baš poput vašega života dragi moji čitatelji na trenutke slatkast, na trenutke salnkast i povremeno ljut… Živili! Vaš Outlaw

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjet

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini