GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Spaghetti alla space invaders"

| Autor: The Outlaw Chef


Space Invaders je "oldschool" arkadna videoigra koju je dizajnirao Japanac Toshihiro Nishikado 1978 godine, a proizvela ju je Japanska tvrtka Toito te ubrzo zatim i američka tvrtka, mislim da se zvala Midwai, ili kako bi rekao Buda the Presvijetli, "ispravan put je u sredini". U ovoj se arkadnoj igri radi o dvodimenzionalnom svemircima koje kao da su crtali stari Indijanci Inke i Maje, koji se spuštaju iz svemirskih visina prema vašoj raketi i pucaju u nju, dok vi uzmičete lijevo - desno i pucate u njih.

…. Činjenica je da ćete u ovoj igri prije ili kasnije izgubiti te biti "eliminirani" od strane tih izvanzemaljaca kojih ima praktički beskonačno te koliko ih god vi uništili, na ekranu se pojavljuju novi…

Pitanje je samo koliko vješto možete izmicati njihovim projektilima usmjerenima prema vama i koliko tih svemiraca vi sami možete "srediti"…

…Nije li tako i u stvarnome životu.

Rodite se, i od samog čina rođenja, pa kroz jaslice, vrtić, škole, fakultet i kasnije vašu profesionalnu karijeru i privatni život izmičete i izbjegavate razne životne udarce, uživajući pritom u "feelingu" igre života. Koliko vješto izbjegavate životne udarce i rješavate s uspjehom razne izazove (zdravstvene, emocionalne, poslovne…), toliko ćete i duže živjeti, a zaradit ćete i dodatne bodove te poneki bonus... Ali, na kraju ipak dođe GAME OVER.

… I dok je čovjek igrao svoju životnu arkadnu igru, sve u svemu …"summa summarum" može se reći da je uživao u tome "feelingu" … Nakon GAME OVERA možemo pretpostaviti da je igraća konzola "čovjekovo tijelo", a da je sam igrač "čovjekov duh"… Kasnije nakon "GAME OVERA" čovjek može izabrati neku drugi film ili neku drugu igru za igranje na konzoli, što bi se moglo nazvati napretkom iliti odlaskom u nekakve nove dimenzije i svjetove.

Ili ako pak nije bio zadovoljan načinom na koji je "odigrao partiju" Space Invadersa, može ponovo uzeti konzolu i odigrati još jednu rundu Space Invadersa što bi se moglo nazvati reinkarnacijom…

Ovim mislima potaknut, usuđujem se kreirati i dizajnirati sljedeće jelo, koristeći pritom namirnice i sljubljivanje okusa koji simboliziraju gore navedenu priču… Dakle, što čekamo… 3, 2, 1… Zakuhajmo nešto… Yhaaaaaa!

"Spaghetti alla space invaders""Spaghetti alla space invaders"

Sastojci za jednu osobu:

  • jedno jaje
  • jedna mandarina
  • pola glavice luka
  • grančica ružmarina
  • 4 do 5 svježih listova bosiljka 
  • jušna žlica meda
  • 1/2 čajne žličice cvijeta morske soli 
  • 12 dkg spaghetta No 5
  • 1/3 čajne žličice crnog friško mljevenog papra

Priprema:

U manjem loncu u kipućoj vodi kuhajte cca 3 do maksimalno 4 minute jaje "na mekano". Po isteku vremena maknite lonac s izvora topline.

Ogulite koru mandarine i razdvojite ju na fete pa svaku fetu razrežite manjim kuhinjskim nožem na tri dijela. Luk narežite na tanke kolutiće. U manju tavu na vrelom maslinovom ulju pržite luk, mandarinu i 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli uz konstantno miješanje.

Nakon 3 minute dodajte crni friško mljeveni papar, 4 do 5 svježih listova bosiljka i dodajte jušnu žlicu meda. Pržite tako na srednjoj vatri još nekih 3 do 4 minute pa maknite dobivenu šalšu od mandarine s izvora topline.

Oštrim kuhinjskim nožem izrežite na kuhinjskoj dasci iglice ružmarina u sitni prah.

Slaganje tanjura:

Na veliki plitki ravan tanjur stavite šalšu od mandarine pa žlicom napravite krug. Na šalšu od mandarine stavite kuhane spaghette No5 "al dente" s jušnom žlicom maslinovog ulja koje ste "posolili" sitni nasjeckanim prahom svježeg ružmarina.

Na spaghette stavite meko kuhano jaje pa ga uzduž rasjecite nožem da žumanjak lagano iscuri po tjestenini.

Na tvrdo kuhano jaje stavite list bosiljka ili list kadulje, dekoracije i arome radi. Neka vas iznenadi sklad okusa i komunikacija eterike između gorkasto-slankasto-slatkaste šalše od mandarine, gušta špageta isprepletenim eterikom maslinovog ulja i ružmarina sa snagom meko kuhanog jaja … Dobar vam tek dragi ljudi … Vaš Outlaw

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of