Gradska štorija

Teatar na Monte Zaru


Više se puta vodila rasprava o tome koji pulski brežuljci čine onih sedam brda na kojima je Pula smještena, na što će mnogi reći da su to upravo ona brda koja u svom nazivu imaju riječ monte.        Monte Zaro, Monte Serpente, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Paradiso, Monte Rizzi i Monte Vidal, odnosno Monvidal - pulska su brda.

Monte Zaro je zasigurno najpoznatiji, o njemu se najviše pisalo, i to još od davnina. Jednom je prilikom poznati pulski arhitekt dr. Attilio Krizmanić kazao da se toponim javlja od 18. stoljeća, ali da je u biti puno stariji.

U nekim zapisima je navedeno da ime Zaro dolazi, odnosno da je povezano s Velikim rimskim kazalištem koje se tu nekada nalazilo. Dakle kazalište, odnosno theatron (teatar), nakon silnih iskrivljavanja postao je zaron, a onda dodatnim iskrivljavanjima zaro/Zaro.

Veliko rimsko kazalište nalazilo se na sjeverozapadnoj padini brežuljka, izvan gradskih zidina te iznad antičke luke. Ovo je kazalište imalo i naziv kazalište Giulia, odnosno Teatro Giulia po Antoniji Cenidi, ljubavnici cara Vespazijana koja je u narodu bila poznata pod imenom Giulia.

Pjesnik iz 16. stoljeća Andrea Rapicio u spjevu "Histria" pisao je o tom teatru, te ga je nazivao "miracula Zari". Dr. Krizmanić je zapisao da je, prema izvorima, taj teatar bio u dobrom stanju u 14. stoljeću, a kasnije je zbog ratnih sukoba te zapuštenosti i zastoja u razvitku grada pod mletačkom vlasti sve više propadao.

Od 1886. pa sve do 1952. naziv samoga parka je bio Parco Monte Zaro, a od 1952. do devedesetih godina Park Ruđera Boškovića, iako su ga svi kolokvijalno zvali Monte Zaro.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini