filantropija je in! 

Na pulskoj tržnici učenici Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi obilježili Svjetski dan činjenja dobrih djela

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Povodom "Svjetskog dana činjenja dobrih djela" kojeg je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva obilježila zajedno s pulskom Osnovnom školom-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi, na Gradskoj tržnici u Puli ovog su utorka učenici škole, zajedno s profesoricom, postavili štand na kojem su predstavili svoje radove. Naime, uz korištenje recikliranih materijala izradili su magnete i privjeske, a sve s plemenitim ciljem podizanja svijesti o važnosti činjenja dobrih djela i korištenja recikliranih materijala za poboljšanje kvalitete života u zajednici.

"Danas smo se okupili kako bi obilježili cijeli tjedan činjenja dobrih djela, a sada ga činimo i mi. Naime, učenici su izradili ove magnetiće i privjeske s personaliziranim porukama, koje šalju ideje za činjenja dobrih djela. Donirani novac ćemo iskoristiti kako bi izgradili solarne lampe u školi", pojasnila je Petra Rajh, učiteljica hrvatskog jezika.

(Foto: Zaklada Istra)(Foto: Zaklada Istra)

Na poziv Zaklade rado su se odazvali, a u projektu su sudjelovali uglavnom učenici četvrtog te jednim manjim djelom petog razreda ove škole. Cilj im je i da ovi učenici prenose ideju i dalje, sve do osmog razreda, ali i da je prenesu na svoje školske kolege koji dolaze iza njih. Građani su prilazili njihovom štandu, a ponajviše iz znatiželje da saznaju što to djeca rade. "Oduševljeni su akcijom, a osim izloženih radova djece, mi smo im dali jednu kratku anketu s par pitanja na temu njihovog posljednjeg čina dobrog djela. Oni su se morali toga prisjetiti, a nekima to baš nije išlo najjednostavnije, ali bilo je simpatično jer im pojasnimo da to mogu biti i samo neke sitne, dobre geste. Cilj je poticati čovjekoljublje, odnosno filantropiju i prisjetiti se nježnosti koju bi trebali gajiti jedni prema drugima", pojasnila nam je ona.

(Foto: Zaklada Istra)(Foto: Zaklada Istra)

Ova je škola uvijek spremna za ovakve i slične akcije, a kako je odaziv na tržnici bio dobar, čini se da će s ovom praksom doista nastaviti i u budućnosti. Građani su ovog utorka mogli donirati za privjeske i magnete po principu koliko žele i koliko mogu, a činjenica da su na ovom štandu djeca bila glavni akteri, bila je prava atrakcija na tržnici. Djeca nisu krila koliko im je zabavno na štandu, a jedan nam je učenik ukratko opisao svoje dojmove. "Sudjelovao sam u izradi ovih predmeta, a skupljamo za školu da imamo solarne lampe, kako ne bi trošili struju. Trebalo nam je dva, tri sata da ovo izradimo. Prilaze i pitaju nas ljudi zašto smo tu i zašto smo to izradili. Jako mi se sviđalo ovo raditi i jako mi je zanimljivo, jer je super da možemo ono što smo napravili sada prodati. U stvari, skupiti donacije", rekao nam je učenik Elia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum