PIŠE Vanesa BEGIĆ

Snježna Pula

(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Pula i snijeg - zanimljiva kombinacija. Neki jedva čekaju da padne snijeg, drugi se mole da nikada ne padne jer nastaje kaos u prometu, a više od snijega ovdje bude blata. Pula je što se snijega tiče specifična, puno puta zabijeli se do Vodnjana ali zaobiđe Pulu, na što dio Puležana reagira s olakšanjem, a dio tugom. No, tko će svima udovoljiti.

Zadnji veliki snijeg pao je u prosincu 2009., a kako je upravo tih godina masovnije krenulo korištenje Facebooka, vedute snijegom prekrivenog grada i snježne Arene ovjekovječene su i odaslane diljem svijeta, a nerijetko se i dan-danas dijele kao atrakcije pa i metafore. Ono, u stilu "past će snijeg".

Nešto je pahulja bilo i godinu kasnije, ali u malim količinama, a i jedne nedjelje izuzetno hladne veljače 2012., no ubrzo su se pretvorile u blato. Snijega je bilo i prvog dana ožujka 2018., zabijelio je Pulu, ali nakratko.

Oni malo stariji pamtit će i snijeg sredinom osamdesetih, a 1985. pošteno je zabijelilo, čak nekoliko dana nije bilo nastave. Neke škole imale su problema s kotlovnicom i odlučeno je da ipak učenici ostanu par dana kući, što se nadoknađivalo subotom. Tada nije bilo, kao danas, online nastave. Na sreću, reći će neki.

Zasniježilo je i u veljači 1991., isto kratko je trajalo, a mnogi će se sjetiti da su učenike toga dana s popodnevne nastave poslali ranije doma. Krajem veljače 2004. također je zasniježilo, ali su se pahulje uskoro pretvorile u bljuzgavo blato.

Bilo je još nekih više ili manje većih snježnih epizoda, no iz recentne povijesti najupečatljivija je ona iz 2009., kada se snijeg zadržao nekoliko dana i kada su Arena, Giardini, Lungomare i ostale lokacije i spomenici poprimili posve novo obličje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini